Лидерът на "Атака" предложи парламентът да приеме декларация за противопоставяне на териториалните претенции на Букурещ. Според него Народното събрание се бави с позиция по този въпрос, а Министерски съвет също трябва да излезе с изявление, предаде „Фокус”.

„Румънската страна далеч не е приключила с темата. Излезе информация, че във въпросните териториални води има находища на газ. Смятаме, че България трябва да реагира незабавно, да се даде информация за този спор, кога се води той и за какво”, каза Волен Сидеров.
Той обяви, че в неделя от 11.00 ч. партията организира протест пред румънското посолство, за да се противопостави на претенциите на Букурещ.

„Аз се надявам, че българският парламент, след като заведете своята декларация, би било добре политическа партия ГЕРБ да я подкрепи, защото действително в ХХІ век за териториални претенции на държави-членки в Европейския съюз е абсурдно да се говори”, отвърна Борисов.

Вчера президентът Росен Плевнелиев обяви, че Румъния няма как да има такива претенции и въпросът не може да бъде решен с извиване на ръце.

Румънският посланик у нас отрече първоначалните изявления на външния министър за териториални претенции и ги обяви за недоразумение. Междувременно представител на румънското посолство коментира, че ако не се стигне до споразумение, казусът може да стигне до Международния съд в Хага.

Премиерът отговори и на друг въпрос на Волен Сидеров - за проведеното преди дни съвместно заседание на българското и турско правителство в Анкара.
"Това не съдържа никакви изгоди за България, но преди всичко, не приемаме такъв тип съвместни заседания с държава, която не крие своите имперски амбиции към България. Политиката на Турция се нарича – „две държави, едно правителство”. Кабинетът на Ирак се опита да проведе такова заседание с Турция, след което министър-председателят на Ирак каза: „С непрекъснатата си намеса във вътрешните работи на съседни държави, Турция ще подпали война в целия регион”. Турция използва други държави в своя изгода. Какво налага такива заседания, г-н премиер, и защо България беше унизена, тъй като вие поздравихте на турски – никой друг министър-председател не го прави”, попита Сидеров (Борисов се обърна към почетната рота с "Мархаба, аскер").

Премиерът отговори, че по време на неговия управленски мандат отношенията на страната ни с Турция са изключително добри и че в Анкара са били изяснени позициите на двете държави.
„Г-н Сидеров, ако ме поканите на секретно заседание на икономическата комисия, мога да ви кажа защо десетилетия тази междусистемна газова връзка с Турция не е ставала. Премиерът на Турция е поел ангажимент - споразумението за междусистемна връзка за газ да се подпише в рамките на два месеца. Бих могъл да ви споделя какво съм чул и разбрал. Това е най-малкото, което съм договорил – междусистемна връзка, която да задоволи наши нужди, при хуманитарни проблеми. Това е сложен проблем, затова не е решен досега и ако не го направим сега, няма да бъде решен никога, поради други фактори”, каза още Борисов.

Вчера Волен Сидеров призова президента да смени името на връха Мусала, защото има турски произход.