Късно снощи тя пристигна на официално посещение у нас по покана на държавния глава Георги Първанов, след като през деня имаше срещи на високо равнище в Европейската комисия. Там тя обеща Бразилия да помогне за излизане от кризата в Европа.

Борисов благодари на бразилския президент за посещението, предаде "Фокус".
"С това помагате на България много. България, освен като член на Европейския съюз, в лицето на г-жа Русеф - президент на една от най-мощните икономики в света, има още една възможност и един излаз в преодоляването на финансово-икономическата криза. По време на встъпването й в длъжност, държавният секретар на Съединените щати Хилари Клинтън каза: "Завиждам ти, имате такъв приятел вече в лицето на г-жа Русеф в България", разказа министър-председателят пред журналиститите.

Той изрази надежда, че много бразилски студенти ще дойдат да учат в българските университети, за което ще бъде постигната договорка.
"В сферата на строителството, в сферата на технологиите, знаете, че купуваме, българска компания купува ("България ер" - бел. ред.) 12 бразилски самолета в момента", добави Борисов.

"Срещата, която имах с министър-председателя Бойко Борисов ме убеди, че България е постигнала много стабилно икономическо положение, че има голям ръст на инвестициите в много сфери, в изграждането на пътища, магистрали, метро, което ме радва, защото подсказва, че България е намерила пътя за спокойствие и стабилност", заяви от своя страна бразилският президент и изрази надежда страната ни да запази тенденцията към икономически ръст, особено в контекста на кризата в еврозоната, съобщи БГНЕС.

"Бразилия е стратегически партньор на ЕС и от тази гледна точка България би могла да бъде пресечна точка на интересите и взаимоотношенията между европейските държави и Бразилия", добави Русеф, цитирана от БТА.
По думите й нейната страна е готова да установи отношения с България в сфери като селско стопанство и земеделие, наука, технологии, комуникации, както и образованието, тъй като има изтъкнати специалисти и преподаватели в областта на математиката, физиката, биологията, химията, медицината.

"Ние сме държава, която постигна много голям ръст в последно време и успя да получи признание, и макар че имаме големи успехи в редица промишлени сфери като добив на петрол, минни залежи, селско стопанство, смятам, че най-големият плюс на Бразилия е нейното огромно население потребители. Именно те са много интересен пункт за взаимоотношения между България и Бразилия, особено като се има предвид желанието да засилим външнотърговския си обмен", каза още бразилският президент с български корени.

По-рано днес Дилма Русеф се срещна с президента Георги Първанов. Той й връчи "Стара планина" с лента, а тя на него орден "Южен кръст", степен "Голям кръст".