Дошла съм в България, за да превърна тази обич в конкретни жестове на сближаване между двете страни, каза Дилма Русеф на пресконференция с българския държавен глава Георги Първанов след разговор на "четири очи" с него, цитирана от "Фокус".
Имам твърдото намерение да отвоювам „загубените земи”, като върна динамиката и умножа възможностите за българските и бразилските бизнесмени, допълни още тя.

Цел на визитата й била да развие сътрудничеството между България и Бразилия, особено в сферата на образованието и медицината.
Русеф посочи, че Бразилия обръща голямо внимание на политиката на обмен на студенти.
„Разговарях с президента Първанов за възможностите за развитие в тази насока. Зная, че България има голям напредък в развитието на някои науки – физика, математика, медицина. При всичките си срещи подчертавам нашата готовност да споделим опит във всяка сфера – в сферата на земеделието, ВЕИ, самолетостроене, добив и преработка на петрол и др.”, посочи бразилският президент.

„Искаме да разширим и задълбочим нашите икономически и политически и търговски културни взаимоотношения. Бразилия с отворени обятия ще приеме всички спортисти и фенове, туристи на Световното първенство по футбол през 2014 г. и Олимпийските игри през 2016 г.”, посочи още тя.

Аз съм убеден, че и разговорите, които се провеждат с официалните институции, и бизнес-форумът, който предстои, ще дадат един силен тласък на икономическите отношения между България и Бразилия, каза Първанов.
След последната му визита в Бразилия стокообменът между двете страни се е повишил на 400 млн. щатски долара.

На среща на "четири очи" днес двамата обсъдили теми, свързани с развитието на енергетиката - ядрената и ВЕИ.
Вярвам, че бразилският бизнес ще открие България като добро място за инвестиции, смята Първанов.
Той посочи, че би могло да има съвместни производства в сферата на селското стопанство, химията, фармацията и др.
Особено важно е сътрудничество в комуникационните технологии, защото Бразилия има своята силна и модерна политика, посочи държавният ни глава.
Културното сътрудничество и спортът като области на сътрудничество също са обсъдени на срещата.

Русеф и Първанов си размениха висши държавни отличия - тя получи орден "Стара планина" с лента, а той - орден "Южен кръст", степен "Голям кръст".

На "Дондуков 2" министърът на развитието, индустрията и търговията на Бразилия Фернандо Дамата Пиментел, който е в делегацията на Русеф, и икономическият министър Трайчо Трайков подписаха споразумение за сътрудничество в отраслите - машиностроене, металургия, преработване, военна индустрия, енергетика, електроника и електромашиностроене, химия и нефтопреработване, фармация, селско и горско стопанство, научни изследвания, туризъм, строителство, телекомуникации, информатика и логистика, екология, образование и др.

Бразилският министър на външните работи Антонио Патриота и българският му колега Николай Младенов пък подписаха съвместна декларация за сътрудничество в информационните технологии.

Първанов и Русеф ще говорят по-късно днес на българо-бразилски бизнес форум, където за участие са се записали над 200 български фирми.

След срещата с българския си колега, Русеф отиде с половинчасово закъснение в Министерски съвет при премиера Бойко Борисов. Той ще даде обяд в нейна чест.

Бразилският президент, която пристигна късно снощи в България, бе посрещната официално с церемония на площад „Св. Александър Невски” тази сутрин. 
На площада прозвучаха химните на България и на Бразилия и топовни салюти в чест на бразилския президент.
Русеф положи венец пред Паметника на Незнайния войн. Преди да поднесе венец, тя отправи поздрав на български „Здравейте, гвардейци” и получи отговор от гвардейската част „Здраве желаем, госпожо президент”.

За церемонията на площада дойдоха над 100 български журналисти и 30 представители на бразилски медии.

Вижте цялата програма от визитата на бразилския президент