"За какво да подавам оставка – за това, че не мога да осигуря още 5 години на една комунистическа фамилия ли", заяви Борисов, цитиран от БГНЕС.

"20 години кой е виждал Ирина Бокова в България? И какво ще се отрази това на българина. А ако създадем политически хаос?", попита още премиерът

По думите му подаване на оставка ще се отрази негативно върху всички усилия на България за справяне с мигрантската криза.

Борисов каза още, че не вижда никаква логика в искането на оставка заради загубата на вота за генерален секретар на ООН, защото всички премиери извън Португалия би трябвало да си подадат оставките. Той посочи, че вчера се е върнал от Брюксел със 180 милиона за бюджета, а заради АБВ сме платили 3 милиарда, и нарече искащите оставката му провалили се политици с 4-процентов рейтинг.

"Малко да се смирят, защото аз не си спомням преди три години, когато ги побеждавахме на изборите някой да ме е питал за кандидатури на каквото и да било“, каза още той.

Две години Бокова положи много усилия, не можа да влезе в позиция, от която да атакува първото място. Ние знаехме, че Бокова ще получи червени бюлетини от наши партньори. Опитахме с наш втори кандидат, но тя тогава прояви нахалство и не се отказа. На практика тя блокира г-жа Георгиева, коментира Борисов.

Бившият португалски премиер Антонио Гутериш вероятно ще оглави ООН, след като никоя от страните с право на вето не гласува против него в Съвета за сигурност снощи. След гласуването Ирина Бокова се нареди на четвърто място, Кристалина Георгиева подели седмото място с бившия словенски президент Данило Тюрк.

Бокова е българка, но от името на кого се състезава? Георгиева без никаква кампания от няколко дни постигна значителен резултат само с името си. Това, за което съжалявам при този избор е, че принципите вече не съществуват – принципът за жена кандидат от Източна Европа. Друга жена в тази част на Европа, която да спечели, нямаше, добави Борисов.

По-рано днес от БСП поискаха оставката на Борисов заради провала на българската кандидатура за генерален секретар на ООН и заради "слугуване" на чужди интереси, с пренебрегване на националния.

ДПС пък поиска кабинетът да подаде колективна оставка.

От АБВ също заявиха, че е достойно Кристалина Георгиева да бъде оттеглена от поста си в ЕК незабавно. От партията на Първанов поискаха оставка за премиера Борисов и на външния министър Митов.

От ПФ също коментираха, че Кристалина Георгиева трябва да си ходи и тя няма право да представлява България в ЕК. 


КРЪСТОСАН ОГЪН: Борисов срещу Нинова заради ООН

АНКЕТА: Да има ли оставки след вота за ООН?