Това каза главният секретар на МВР Георги Костов на събралите се протестиращи служители на МВР, предаде БНР. Той е разговарял с премиера Борисов по телефона.

Въпросът, който ви интересува в момента, няма да седи вече на дневен ред”, заяви Костов.

По-рано финансовият министър и министърът на вътрешните работи категорично обявиха промените, с които се орязват обезщетенията при пенсиониране в МВР до 10 заплати (от 20) и на отпуските до 20 дни (от 30). Допълнителните възнаграждения за прослужено време в МВР, предлагани досега, стават част от заплатите на служителите.

Според някои съобщения тези ограничения ще важат само за новопостъпващите в МВР. Токова решение допуска и Румяна Бъчварова. 

Рапортът за напускане на един служител на МВР няма как да не ме тревожи, заяви главният секретар Георги Костов.
По-рано стана известно, че са подадени поне 250 рапорта.

Аз съм професионален ръководител на МВР, а не господар на чувствата на служителите на системата. Те имат право да изразяват своите притеснения и емоции”, заяви Костов, цитиран от "Фокус".

Той не пожела да коментира информацията , че министър Бъчварова е знаела за готвените законови промени, засягащи служителите в системата на МВР.

Министърът каза по-рано, че промените са били съгласувани с професионалното ръководство на МВР и че има неговата подкрепа.
Синдикатите обаче обявиха, че текстовете не са съгласувани с тях.

Протестиращите блокираха движението по ул. Г.С. Раковски" , бул. „Цар Освободител”,  бул. „Васил Левски”. Протести на полицаи се провеждат и на други места в страната, като бяха блокирани магистрали и проходи.

Георги Костов призова служителите на МВР да се разотидат и да пуснат движението. Те отказаха и му отговориха, че ги поставят пред свършен факт. Гл. комисар Георги Костов заяви, че в момента протестиращите настройват обществото срещу полицията. По думите му, те са хората, които трябва най-много да спазват реда, а не да го нарушават.

АНКЕТА: Одобрявате ли ограничаването на привилегиите в МВР?

КРЪСТОСАН ОГЪН: За бюджета и протестите в МВР.


Свикан Съветът по отбрана

Министърът на отбраната Николай Ненчев свиква извънреден Съвет по отбрана във връзка със заложените в проектобюджета за 2016 г. промени, които предвиждат ограничаване на социални права на военнослужещите от Българската армия, съобщиха от военното ведомство.

Основната тема на заседанието, което ще се състои в сряда, ще бъде съществуващата опасност предвидените промени да доведат до напускане на голям брой военнослужещи от Въоръжените сили на България.

АНКЕТА: Да увеличи ли България средствата за отбрана?