Заради това след трагедията в Хасковско, при която загинаха 8 души, а двама още са в неизвестност, по негово разпореждане вчера беше решено държавата да има пълен контрол на всички язовири и микроязовири. В страната те са 3000. С тази задача беше натоварен министърът на икономиката Трайчо Трайков чрез ДП "Язовири и каскади" към НЕК.

"Знаете, че даже водопроводите са от такива материали каквито не трябва да бъдат. Но за да ги подменим, ВиК секторът се нуждае от 8 до 10 милиарда лева, а такива пари няма", призна днес пред БНТ премиерът.
Той обаче обеща, че реформата в системата трябва да приключи до догодина по това време. "Ще има агенция, на която ще дадем брутални правомощия", закани се Борисов, макар не скри, че на Трайков "хич не му е приятно, че цялата отговорност пада върху него".

"Създаваме, представете си все едно ДНСК, само че върху язовирите. Защо? Защото там са и най-добрите експерти, имат голяма численост, възможности, вертикално подчинение, почти военизирана структура, простичко казано, и вече тази дирекция, независимо дали язовирът е общински, държавен или какъвто и да било, ще има законови правомощия. Защото сега - когато отидат на дадения язовир или водоем и кажат на концесионера – това трябва да се източи. Той казва – да, но ще ми измре рибата. В концесионния договор не може да е записано, че рибата е по-важна от живота на хората", категоричен е премиерът.

Той изтъкна и че нищо не е било правено през годините: "Ето - от 1964 г., после преди 10 години, после преди няколко години имало ли е пукнатина, нямало ли е. Констатирано е, но мерки не са взети. Защото местният кмет, между другото, тя е една доста храбра жена, както и областната управителка на Хасково са направили всичко, което е могло да направят по силите си тогава, но тя нито има експерти, които да й кажат – г-жо кмет, това ще се спука, или ако дойдат ледове какво ще направят, нито има финансите да го направи".

Борисов беше категоричен, че вече, ако не се отстрани в рамките на два-три месеца нарушението, дирекцията "отива, спира крановете, пуска шлюзовете, източва язовира, събаря стената и приключваме с този опасен за населението обект". Според него това е единственото правилно решение.
"Защото ако това е било направено преди 5 години или още преди 30-40, когато хората са протестирали там, просто сега нямаше да ги има тези жертви. Който иска да гледа риба, разбира се, не сме против хората да изкарват пари и да си правят бизнес, но ако това застрашава живота на други хора, сме категорични. След като има опасност и не се възстановява, значи този язовир не е нужен. Ако общината или хората считат, че язовирът им е нужен, има общински бюджети. Ако е към държавните язовири, образно казано, ще се отделят пари от НЕК, ще се стегне и ще се направи", добави министър-председателят.

По повод коментарите, че не беше направено нищо за предотвратяване на трагедията в село Бисер той коментира: "Никой не очакваше, че при минусови градуси ще се случи подобно събитие – преливане на язовир и наводнения. Прогнозирахме го през пролетта – март, април", каза той.

Премиерът даде висока оценка на спасителните работи и отхвърли обвиненията на опозицията, че държавата не се е справила. "Работихме със сърце и душа и пълно разбиране на проблемите на хората. Реагирахме адекватно. Озовахме се веднага на място. Министър Цветанов е вече 3-4 дни командирован. Там спи, там живее, всеки ден е с хората, заедно с още 5 министри, с всички шефове на служби", заяви Борисов.

Той потвърди, че днес правителството ще вземе решение да се отпуснат по 10 000 лв. за семействата на загиналите. Вчера от ГЕРБ пък решиха да дадат 1 млн. лева за възстановяване на разрушените къщи в с. Бисер.

Премиерът уточни, че когато комисията, която оценява щетите, бъде готова със заключенията си, за пострадалите ще бъдат отпуснати и средства от държавния бюджет.

"Днес ще се срещна и с Кристалина Георгиева, за да видим и от Брюксел какви възможности има, макар че цяла Европа бедства и всички искат. Според мен не може да се надяваме на нещо кой знае какво. Като начало торби, палатки и подобни неща могат да дадат. Тя води един експерт, който ще ни каже”, каза още Бойко Борисов, след като вчера българският еврокомисар посети бедстващите райони и заяви, че при нужда ЕК ще отпусне помощ. Георгиева каза още, че могат да се използват и пари от еврофондовете. Премиерът обаче не скри, че едва ли европейските фондове ще могат да бъдат използвани, защото "има таван, който отдавна сме надскочили по проекти.

Днес е ден на траур за жертвите на трагедията.