На своята страница във Фейсбук Борисов отбелязва, че е искал да каже на протестиращите, че това, което правят, е пълно безобразие и че до този момент България винаги, на всички срещи на високо ниво, е подкрепяла своите гръцки приятели и съседи.

Вижте снимки >>>

Но ако не си решат проблемите в най-скоро време, категорично им заявил, че лично ще предприеме много сериозни стъпки, отбелязва Борисов.

Явно е, че дипломацията не помага и премиерът се надявал, че този път ще го разберат правилно.

В официалния си профил премиерът оповести следното:

«Преди минути преминах границата с Гърция и се срещнах както с българските полицаи и митничари, така и с гръцките полицаи, митничари и фермери. Казах им, че това, което правят, е пълно безобразие и до този момент България винаги, на всички срещи на високо ниво, е подкрепяла своите гръцки приятели и съседи. Но, ако не си решат проблемите в най-скоро време, категорично им заявих, че лично ще предприема много сериозни стъпки. Явно, че дипломацията не помага. Надявам се, че този път ще ме разберат правилно.»

Вчера тракторите от повечето блокади в Гърция започнаха да се оттеглят, но част от тях се върнаха на границата. ГКПП Кулата–Промахон е затворен, останалите работят.

Фермерите в Гърция протестират срещу пенсионни реформи, планирани от воденото от левицата коалиционно правителство на Алексис Ципрас в рамките на ангажиментите му към международните кредитори.

След като по места бяха обсъдени предложенията на правителството, протестиращите фермери решиха да преминат в режим "временно примирие", докато спорният проектозакон бъде внесен за гласуване.

По-късно обаче протестиращите гръцки фермери решиха отново да затварят границата за неопределено време.