Фермерите в Гърция протестират срещу пенсионни реформи, планирани от воденото от левицата коалиционно правителство на Алексис Ципрас в рамките на ангажиментите му към международните кредитори.

След като по места бяха обсъдени предложенията на правителството, протестиращите фермери решиха да преминат в режим "временно примирие", докато спорният проектозакон бъде внесен за гласуване.

По-късно обаче протестиращите гръцки фермери решиха отново да затварят границата за неопределено време, предаде БГНЕС.

Вижте снимки >>>

От 14.45 часа е преустановено пропускането на товарни автомобили през ГКПП "Кулата – Промахон", съобщиха от "Гранична полиция“. Останалите пунктове работят на нормален режим. Във вътрешността на страната присъствието земеделци по блокадите е почти символично.

"Не сме доволни от разговорите с премиера Алексис Ципрас. Затваряме но не знаем до кога", каза гръцкият фермер Илия от стачния комитет на Промахон.

Утре ще бъде решено окончателно дали мащабната блокада при Лариса и тази при Промахон и при Ексохи ще останат, докато законът бъде гласуван в парламента или протестиращите ще се оттеглят преди това, предаде БНР.

Все още на невралгичния пътен възел "Темби" на магистралата "Егнатия" тракторите остават, но пуснаха движението, притиснати от бежанската криза.

Мигрантите, които пътуват с автобуси от Атина към границата с Македония, чиито автобуси бяха спрени от блокади, продължиха пеша своя път. Тази ситуация принуди фермерите да отворят за движение магистралата Атина - Солун.

Премиерът Бойко Борисов коментира от парламентарната трибуна блокадите по границата ни с Гърция. По думите му, страната ни е направила всичко възможно в тази ситуация.
Той заяви пред депутатите, че се чувства в безизходица и че "това е геноцид към нашите хора".

Министър-председателят каза, че два-три пъти вече е говорил с премиера на Гърция, с опозицията, с председателя на ЕК, с комисарите, с колеги от Европейския съвет и единственото, което получава като отговор, е "нямаме контрол върху тях".

Българските превозвачи дадоха ултиматум до понеделник на гръцките фермери да свалят окончателно блокадите на пътя.

В противен случай от българска страна ще бъде организирана пълна контраблокада като няма да се пропускат товарни автомобили със селскостопанска продукция между България и Гърция.