Той подчерта, че "винаги от Балканите тръгват лошите неща".

"Имаме съседи с много проблеми - във всяка държава. Не можем да искаме като страна всяка от тях да се присъедини към ЕС. Не са готови. В същото време трябва да дадем персктива на гражданите им. Сега се разработва една тема - дали самите народи от тези държави да имат европейски паспорт при определени критерии, за да се почувстват и те европейски граждани, иначе идва евроскептицизъм и мощно влияние от други големи стратегически играчи върху Балканите", каза Борисов по време на конференцията "Европа отново на път", организирана от ПЕС.

Той добави, че ще трябва да обсъдят с колегите си в Брюксел тази тема.

Пред журналисти премиерът поясни, че това не е обсъждано, а е просто една идея, която дава, защото на най-високо ниво в Брюксел са заявили, че присъединяването на държавите от Балканите към ЕС ще се забави или въобще не се вижда перспектива.

"В същото време гражданите на Балканите са европейски граждани и ако се намери инструмент за тези, които са покрили съответните критерии - защото мафиотите отдавна са заминали, където си искат - става дума за обикновения гражданин, просто елитите им не се готови, дълги години ще правят още реформи. Ще го обсъдя с колегите (в Брюксел - б.р.), и г-жа Йотова (вицепрезидентът Илияна Йотова - б.р.) също каза - каква перспектива иначе ще има срещу евроскептицизма", подчерта Борисов.

И в Европа не са успели с интеграцията на етносите

След като се обяви и за обща отбрана на ЕС срещу тероризма, Бойко Борисов заяви, че и България не е застрахована от атентат:

"Как да кажа, че няма, при положение, че имаше в Сарафово? Няма служба в света, която да може да го предотврати и да се справи. В Лондон, предстоят им избори, вижда се колко целенасочено се действа. Ами, в Германия, преди да започнат за провинциите, помните ли? Всеки ден имаше някой заклал някого. Това не са случайни действия. Още повече, цели поколения, израснали в тези държави, явно са поставени в условия, в които действат по този начин.

Когато говорим за България, винаги се поставя въпросът за интеграция на ромите. Сега като гледам как са интегрирани етносите във Великобритания, в Белгия, във Франция, мисля, че и на тях трябва да им поставим въпроса как са интегрирани. Всъщност не са успели".

За "Белене" и газа

По повод проекта АЕЦ "Белене" Бойко Борисов коментира, че в бюджета няма пари да строим два реактора, а единственият вариант минава през публично-частно партньорство или приватизация на проекта с някакво държавно участие.

"Ще чуем какво ще кажат експертите, неслучайно сме възложили на БАН да се произнесат, за да няма никакви спекулации", изтъкна той.

За подписаната пътна карта с "Газпром" за развитие на мрежата премиерът обясни, че от много време разговарят и публично са съобщавали, че в нашия европейски газов хъб, финансиран от ЕК, ще съберем газ от много източници.

"Сега просто си изпълняваме ангажиментите и си пълним газовата кошничка с тези възможности. В противен случай от юг азерският газ минава през Турция, Гърция, Италия, от север - през "Северен поток" 1 и 2 и България ще остане само един клиент. За да не го допуснем, подписахме тази пътна карта, за 15,7 милиарда кубически метра", добави Борисов.