Информацията на лидера на ГЕРБ, че Станишев ще бъде предложен за еврокомисар по имиграцията не беше потвърдена от никого. Премиерът Пламен Орешарски отрече изобщо да се спрягани имена, а самият лидер на БСП в оставка отхвърли възможността да заеме такъв пост.

Днес Борисов коментира пред журналисти предстоящите номинации, като намеси името на външния министър:

"Ако се отиде на смешния вариант - чувам, че се готвят да предлагат Вигенин, унижението и падението на държавата ще бъде пълно".

Бившият премиер отново се обяви за комисар от България да бъде номинирана Кристалина Георгиева, което било шанс за България да има външен министър на Европа, предаде БТА.

Той допълни, че в нейна подкрепа с него са разговаряли "най-сериозните хора в Европа", но не и българските управляващи.

Преди дни Борисов беше категоричен, че ГЕРБ трябва да излъчи еврокомисаря, защото "печели" избори.

Междувременно Сергей Станишев коментира пред журналисти в Страсбург, че утре, както преди всеки Европейски съвет, ще се проведе среща на премиерите от ПЕС за намеренията на всяка страна и за общата политика на партията. Той е настоял да се търсят силни кандидатури за еврокомисари от социалистическото семейство, съобщи пресцентърът на БСП.

На въпрос относно слуховете за кандидатирането му за еврокомисар, той отговори: 

 "За мен в момента е важна моята работа като лидер на ПЕС. Вариантът да стана еврокомисар не е стоял пред мен и не съм го обмислял".

Станишев подчерта, че работа на правителството е да избере българския еврокомисар и очаква да се проведат консултации.

В понеделник сайтът EurActiv съобщи, позовавайки се на свои източници в ЕК, че Жан-Клод Юнкер, който днес беше одобрен за неин бъдещ председател, полага усилия Георгиева да бъде номинирана от настоящото българско правителство.

Вчера пък белгийският вестник "Соар" постави Георгиева в кратък списък от седмина възможни кандидати за някои от най-високите постове в институциите на ЕС.

АНКЕТА: Кой да бъде българският еврокомисар?