400 000 лева ще бъдат отпуснати за Община Бургас и 600 000 за Община Камено, където трима души загинаха, една жена още е в неизвестност, има и пострадали.

Това е решено на среща на премиера Бойко Борисов с вицепремиера Томислав Дончев и министъра на финансите Владислав Горанов какви мерки да бъдат взети и възможностите за подпомагане на засегнатите хора, съобщиха от правителствената информационна служба.

В момента няколко екипа на място описват щетите, основно на публичната инфраструктура. Очаква се работата им да приключи до понеделник следващата седмица, заяви Дончев, който е председател на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане.

Той съобщи, че заделеният резерв на Комисията до края на 2017 г. е над 2 млн. лева и че има готовност да бъде предоставен както за непосредствено справяне с бедствията, осигуряване на пътен достъп и достъп на хората до домовете им, така и за ремонтни работи, които да се осъществят до края на годината.

Когато бъде изготвена точната справка за всички извършени дейности и необходими плащания, правителството ще вземе решение от коя бюджетна програма и какво допълнително финансиране ще бъде отпуснато, се казва още в съобщението.

Щетите от наводнението в Бургаско по първоначални изчисления се оценяват на повече от 4 милиона лева, съобщи в същото време кметът на Община Бургас Димитър Николов. Той уточни, че повече от половината са нужни за неотложни възстановителни дейности, тъй като са увредени или напълно разрушени междуселищни и вътрешни улици, мостове и други пътни съоръжения.

"Общината включи всички свои ресурси, но разчита много и на солидарната държавна помощ от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, за да има по-бърз и качествен резултат", заяви още Николов.

Симеонов: Няма виновен

Няма конкретен виновен за бедствието в Бургаско, когато природата се разгневи и удари всички, ние сме като мравки пред нея. За съжаление, това е станало и в Бургас”, коментира междувременно пред журналисти в Пловдив вицепремиерът Валери Симеонов, цитиран от "Фокус".

Той подчерта, че снощи е бил лично там и е обиколил засегнатите места. Според него реалностите са, че изключително много са били валежите в засегнатия район, който е равнинен.

„Основният голям язовир, който би подложил на риск няколко села е, „Трояново”, няма проблеми по стената, но е бил препълнен, защото е паднало голямо количество вода и е започнал да прелива. Трагедията е, че има четирима загинали мои съграждани”, каза още Симеонов, който явно смята, че изчезналата 65-годишна жена със сигурност е мъртва.

Въпреки това той призова хората да имат по-мащабен поглед към тази трагедия и припомни силата на природните стихии преди месец в САЩ и в Германия през миналата година.

„От природата няма по-страшна сила и, за съжаление, не можем да гарантираме, че това няма да се повтори където и да е”, каза още вицепремиерът.

По-рано днес и председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира:

"Кодът, който беше подаден, беше жълт, а всички ние станахме свидетели, че валежите достигнаха до 170 литра на кв.м, на места имаше по 200 литра на кв. м Местни жители казаха, че дерето на реката е изчиствано два пъти тази година".

Пострадала: Чу се: "помощ, помощ", после всичко спря