Тази сутрин той коментира пред Нова телевизия  скандала с фалшивата диплома на бившата шефка на фонд "Земеделие" Калина Илиева, която от вчера е обект на разследване и на българската, и на германската прокуратура.

"И аз като всички се чувствам измамен в случая, разбира се, аз имам и своята вина, но имаше всички данни да направи една добра кариера. Калина Илиева беше във фонда, имаше прекрасни референции от ОЛАФ към нея, тя беше най-близкият човек. Да не съм чакал БСП да ми кажат да я отстраня? Тя ме лъжеше, че има тумор и аз с притеснение съм мислел за нея”, добави Борисов.

Той коментира и темата за АЕЦ "Белене".
"Зад мен стои българският данъкоплатец и това не е ултиматум - най-сетне трябваше да стане ясно за всеки един в България как е преговаряно за АЕЦ "Белене", каза премиерът по повод вчерашния си призив към шефа на "Росатом" Сергей Кириенко да признае, че Русия е направила грешка, като е съобщила първоначално, че цената на централата е 4 млрд. евро, а впоследствие 6.4 млрд.

Вчера бе подписан меморандум за създаване на проектна компания, която да реши всички проблеми по строежа на АЕЦ "Белене". Бяха обявени и два чужди инвеститора, освен руската държавна компания, а цената беше закована на не повече от 6,3 млрд. евро.

"Нищо в проекта АЕЦ "Белене" не се е забавило, откакто на власт е правителството на ГЕРБ. Помолих Кириенко да излезе и да го каже публично. "Предишните управляващи са толкова нагли, че вече, когато всички маски са свалени, пак излизат и говорят какви ли не измишльотини. За 1 г. Тройната коалиция не е лицензирала проекта, което до 1-2 месеца ще се случи. Освен това Кириенко, който е и бивш премиер на Русия, призна, че и руснаците са допуснали грешка, а Георги Първанов се тупкаше най-много в гърдите за Големия си шлем", добави още Борисов по повод известната реплика на държавния глава, който нарече така подписването на първоначалните договори с Русия за АЕЦ "Белене", газопровода "Южен поток" и нефтопровода "Бургас - Александруполис" през 2008 г.

"То и полетите в космоса са нещо много хубаво, но НАСА замразиха полетите, щото нямат пари", метафорично сравни нещата Борисов, цитиран от БГНЕС.

Премиерът заплаши, че ако още веднъж чуе, че RWE се е отказала от проекта заради правителството, ще стане международен скандал, защото ще поиска от германската компания да коментира причините. Той обеща, че ще помолили официално RWE да кажат защо е това, което няма да е особено приятно за тях.

"Най-радостното за мен е, че руската страна призна, че е преговаряла просто да се подпише договорът. Аз съм оптимист, защото идват френската инженерингова фирма "Алтрон" и финландската енергийна корпорация "Фортум", които са доста известни на ядрената енергетиката. Убеден съм, че след старта догодина ще се появяват и още инвеститори, които ще проявят желание да участват в проекта. "Ще търсим и други инвеститори, защото руската страна е готова да финансира 40% от обекта, другата част от парите трябва да се намерят от сключване на нови акционери", каза още министър-председателят.

Той обаче беше категоричен, че няма да коментира оставка на министъра на културата Вежди Рашидов заради скандала с пътуването му до Италия заради филма на българската режисьорка Мишел Бонев. Вчера от БСП заявиха, че подават сигнал срещу него в антикорупционната комисия на парламента.
Борисов заяви, че министърът е бил подведен и си е извлякъл поука от случая с пътуването до Италия.
"Тихичко той направи една много добра реформа в Министерството на културата, успя да създаде ред и надявам се с тези нови 10 милиона, които ще дадем за театрите, да се успокои положението там", добави премиерът.

Накрая той се присъедини към поздравите за българския комисар Кристалина Георгиева, която получи две награди - за комисар и европеец на годината.
"Това е хубавото лице на България", заяви Бойко Борисов.