В проучванията, които правим, има много оптимизъм - 100%. Искаме да сме сигурни, че в България има добри залежи на това, което ни трябва и то не е шистов газ. Обещал съм на министър Добрев да си мълча по темата. Това е спасението - да си намерим собствени ресурси, но няма да кажа къде има находища на газ, загатна премиерът.

Миналото лято тогавашният министър Трайчо Траков заяви, че в находище на природен газ близо до Ловеч има около 10 млрд. кубически метра синьо гориво и скоро ще можем да черпим по 1 млрд. куб. м.
Годишните нужди на страната сега са около 3 млрд. куб. м. Природен газ се добива и от “Мелроуз“ от находища в Черно море край Варна.

Временната парламентарна комисия по шистовия газ има непосредствена задача да изчисти текстовете по мораториума, за да позволи добиването на конвенционален газ, каза междувременно министърът на икономиката Делян Добрев пред журналисти. По тази причина комисията трябва възможно най-бързо да изслуша експертите какви са проблемите, за да може да се коригира мораториума в тази си част, допълни Добрев.

Според Борисов няма как намалената цена на природния газ от Русия (с около 11%) да се отрази за няколко дни и да се почувства от потребителите. Той изрази надежда това да се случи скоро.

По въпроса за цените на горивата Борисов каза, че държавата няма как да ги  регулира. Предложените мерки от бизнеса можели да намалят цената само с 3-4 стотинки. Ако има война в Иран, това е най-лошият сценарий, добави той.
По думите му, ако се вдигне цената на петрола в света може и да спрем да караме автомобили.

Няма да има недостиг на ток, произвеждаме двойно повече и ще продължим да изнасяме, каза още премиерът. България харчи пет хиляди мегавата, а произвежда малко под 10 000. В същото време от една Италия сме десет пъти по-скъпи, коментира Борисов и добави, че енергийните загуби са големи.

Взели сме тежко политическо решение, правилно, важно за държавата, заяви Борисов по повод отказа от проекта за АЕЦ "Белене" и посочи, че правителството три години не е могло да разбере, колко струва централата.
В сряда на заседание на Министерски съвет ще бъде взето решение за строеж на седми реактор в АЕЦ "Козлодуй".

За ОЦК-Кърджали премиерът каза, че ако държавата започне да принуждава частници на фирми, които са фалирали, с насилие да извършват дейността си, това значи, че сме полицейска държава.
Съдът обявява несъстоятелност. Инспекцията по труда, това, което тя направи и единственото което можеше държавата да направи е да даде на работниците по 325 лева, заяви премиерът.
Възложил съм Дянков като финансист по-грамотно да проведе преговорите за заплатите на хората. Този протест на работниците го приемам като това, че те подкрепят нашите усилия. Ако искат да проявяват неподчинение – пред къщата на Валентин Захариев да го правят.

Хората живеят с надеждата, че има вездесъща фигура, която хваща виновния за ушите. Продължаваме да искаме да им помагаме, каза Бойко Борисов и посочи, че държавата полага огромни усилия в тази посока, предаде "Фокус".
Валентин Захариев е покровителстван от Костов и компания, които му дадоха всички тези предприятия, каза премиерът.

На въпрос защо е бил освободен Трайчо Трайков като министър на икономиката, премиерът отговори: „Не се справяше с работата си”. Борисов каза, че новият здравен министър Десислава Атанасова е приета от партията, от парламентарната група, от Лекарския съюз. Първите й стъпки са успешни, каза Борисов.

По думите му има лекари в България, които поучават 20 000-70 000 лева заплата. Които не могат да вземат такива заплати, си намират работа навън, каза той и заяви, че това е благодарение на доброто образование.
По данни на лекарския съюз през миналата година 590 лекари са напуснали България.

Борисов се обяви за по-категорични мерки срещу агресивните бездомни кучета.