Само за три месеца с такива бонуси са поощрени 47 души, пише в. “Сега“.

Рекордът от 140% от средната заплата допълнително материално стимулиране е поставен през март се държи от политическия кабинет. В него влизат министър Маргарита Попова, тримата й заместници - Даниела Машева, Жанета Петрова и Христо Ангелов, началникът на кабинета, парламентарният секретар и говорителят.

През януари премията е била 81%, а през февруари - 98%.
От постановлението на правителството за бюджетните заплати за 2011 г. се вижда, че минималната основна заплата на зам.-министър, председател на държавна агенция или комисия е 1027 лв., а максималната - 1661 лв.

“Сега“ получи данните по Закона за достъп до обществената информация. Питането бе провокирано от сигнали в редакцията, че от началото на годината зам.-министри на правосъдието са получили хиляди левове към заплатата си.

От предоставената информация не става ясно дали целият политически кабинет е взел премии.
От останалите служители тези, които са на ръководна длъжност, са се подписали срещу допълнително от 41 до 84% от заплатите си.
Премиите на тези 47 души идват по реда на Закона за търговския регистър, според който част от таксите и глобите, събирани по него, се изразходват за допълнително материално стимулиране на хора от централната администрация на МП, пряко ангажирани в подпомагане на дейността на търговския регистър.

От министерството уточняват, че от политическия кабинет и служителите, ангажирани с регистъра, не са вземали бонуси предишните две години.
Общата сума и критериите на раздадените за тази година премии не са ясни.

Бонуси в правосъдното ведомство от началото на годината са взели не само чиновниците, ангажирани с регистъра. По една работна заплата през първото тримесечие е изплатена и на 176 служители, като средствата са икономисани от фонд “Работна заплата“. Редовната практика на ведомствата е да държат свободни щатни бройки и така да пестят пари за бонуси, или да се измъкват, когато се налага да правят съкращения, напомня вестникът.