Първоначално бе съобщено, че два пакета бомби са избухнали, но по-късно бе уточнено, че все пак не е имало експлозии. Инцидентите станаха в четвъртък следобед местно време в министерството на транспорта на Мериленд в град Хановер и в сграда на щатската администрация в центъра на щатската столица Анаполис, съобщи БТА.

Пакетите се възпламенили при отварянето им и един от служителите бил леко ранен в ръцете.
"Първата реакция бе възпламеняване, издигна се дим и се разнесе миризма на сяра", каза на пресконференция говорителят на полицията в Мериленд Грег Шипли. "Не можем наистина да сравняваме това с експлозия", подчерта той.

Малко по-късно в Хановер, също в щата Мериленд, колет от същия тип, адресиран до министерството на транспорта на Мериленд, предизвика същата реакция при отварянето му - възпламеняване и дим, допълни говорителят. Като предпазна мярка служителите, присъствали при отварянето на пакетите, са изпратени за консултации в болница. Помещенията, в които бяха отворени пакетите, са запечатани, докато не бъде установено има ли други подобни пратки.

Пакетите били малки, с големина на книга. Двете сгради бяха частично евакуирани и започна разследване. Специална част на Федералното бюро за борба с тероризма помага на полицията на Мериленд в разследването. Държавната администрация прекрати всички операции, свързани с куриерските услуги.
"Като предпазна мярка няма да отваряме нито един пакет, докато кучетата ни, специализирани в откриване на експлозиви, не проверят пакетите", заяви кметът на Анаполис Фил Макгауън.

Междувременно министърката на вътрешната сигурност на САЩ Джанет Наполитано съобщи, че страната й започва да предприема нови усилия за подобряване сигурността на товарния транспорт и за защита на инфраструктурата и мрежите за доставка на стоки в цял свят, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

В реч пред центъра за европейска политика в Брюксел Наполитано посочи, че ЕС и други международни организации ще участват в мерките по подобряване сигурността на товарния транспорт.
Тя не даде подробности, а единствено каза, че в програмата "Глобален щит" ще бъдат взети още по-строги мерки, за да се попречи на превозването на химикали за изработване на бомби. Тази програма за обмен на разузнавателна информация бе лансирана от американското министерство на вътрешната сигурност и още 60 страни миналата година и има съобщения, че с нейна помощ вече са били прехванати редица съмнителни пратки из цял свят.

Последна актуализация в 7,30 ч.