Сидеров, който е ръководител на българската парламентарна делегация, разви темата "Роботизирането на човечеството, което го отдалечава от Бога и вярата", съобщиха от партийния пресцентър.

И публикуваха част от доклада му:

"Надявам се с изказванията и решенията тук да помогнем на повече хора да бъдат мислещи и вярващи. Защо наричаме глобализацията безумие - защото тоталното облъчване на хората днес от медиите, от виртуалната реалност и политическата пропаганда, бавно и неотклонно превръща човечеството в роботизирана тълпа. Отделният човек все по-трудно мисли самостоятелно, все по-трудно оцелява моралната база на християнската вяра, която е единствената опора в подвижните пясъци на глобализационното тресавище. И всичко това става с измамното внушение, че така трябва, че няма алтернатива. Потъването се представя като възнасяне, откъсването от Бога като прогрес. 

Това дава повод на коментатори и аналитици да говорят за нов вид общество, което едва ли не оформя друг тип човек. Не хомосапиенс, а хомоФейсбук, не мислещ, просто комуникиращ човек. Без значение с кого и за какво. Различни общества за така наречените права на човека започват да измислят трети, четвърти и пети пол. Не им стигат създадените от Бога два пола - мъжки и женски. Искат да надиграят Създателя на всичко видимо и невидимо.

Тоталното оглупяване на човечеството работи за печалбите на огромните фирми. Затова глобализмът се представя като прекрасен и неизбежен прогрес. А всеки, който го критикува е популист, лош националист, комунист или фашист. Това клише работи в цял свят.

И нека сега да си представим, че се случва катаклизъм. Спътников и комуникационен. Че само една седмица в света няма телевизия, интернет, Фейсбук, Туитър и Гугъл. А компютрите са просто пишещи машини. О, ужас! Ще трябва вместо да чукнем в Гугъл за търсената информация, да ровим в тези архаични вещи, наречени книги. Може би ще се наложи дори да мислим със собствените си глави, а не с главите на сценаристите в рекламните агенции и шоу програмите.

Не, това е твърде тежко за нас, ще кажат милиарди... Назад към глобализацията! Ще има обаче и някои, които ще кажат: Това катастрофа ли е всъщност или връщане към нашата към нашата човешка същност, както е създадена от Бог? Не е ли събуждане от един кошмарен сън, който ни превръща в зомбита?

Именно за тези, които си задават такива въпроси, си струва да работим като политици, духовници, държавници, общественици, хора на изкуството и културата. Защото те са надеждата на света. Солта на земята. И затова различията в днешния глобален свят ни спасяват. Спасява ни съществуването на християнската вяра. Спасява ни това, че все още има алтернатива на глобалното безумие. Оставим ли да загине тази алтернатива, загиваме всички".