В петък правителството ще одобри документа, в който приоритет е повишаването на заетостта и осигуряването на качествена заетост за хората от уязвимите групи и от най-засегнатите от кризата региони в страната, предаде БНР.

7000 души, работили с помощта на държавата през 2011 г., ще продължат да работят и през 2012 г. С част от парите държавата ще наема социални асистенти за хората с увреждания и ще осигури работа на безработни в предпенсионна възраст. От 2012 г. субсидираната заетост за тях ще е в рамките на 2 години, а не на една. 70% от безработните в програма "От социални помощи към заетост" ще трябва да не са били наемани през по нея през 2011 г.

Бизнесът ще бъде стимулиран да наема млади безработни, а държавата ще поема временно разходите за заплати и осигуровки. За неграмотните, както и до сега, ще има обучителни програми. Подкрепа да намерят работно място ще има за самотните родители и родителите на деца с увреждания. При недостиг на средства може да бъде отпуснат още 1 млн. лв.

Въпреки че синдикатите не участват в заседанията на Националния съвет за тристранно сътрудничество, те са присъствали по изключение, обясни председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

"Планът е съобразен с всички изводи, направени от досегашния начин на работа. Предвижда се и определен буфер, който да може да бъде използван. Беше обърнато внимание, че е подготвян в условия, когато прогнозите за икономиката за следващата година бяха по-благоприятни. От тази гледна точка имаме увереност, че има готовност за неговата актуализация ако това се наложи", изтъкна Васил Велев.
"От КТ "Подкрепа" заявиха, че участват по изключение и в нарушение на решението на колективния им орган с оглед на това да не се препятства процеса", допълни Велев.