Вчера проливните дъждове и ураганният вятър причиниха много щети. Пет жертви взе лошото време.

"Около 10 млн. лв. са щетите по пътната инфраструктура само от вчерашния порой", заяви шефът на пътната агенция Лазар Лазаров пред Нова телевизия.

"Вероятно ще има изпускане на язовири днес", заяви вътрешният министър Веселин Вучков пред БНР. 

Водните количества на наблюдаваните реки в страната са над праговете за високи води, съобщиха от Министерството на околната среда и водите. Червен код е обявен за река Мочурица при Воденичане и за река Тунджа при Елхово.
Възможни са внезапни наводнения в долното течение на р. Луда Камчия, във водосборите на р. Мараш, р. Асеновска и р. Овчарица (реките във водосбора на р. Тунджа), р.Арда - горното течение на р. Къзълач ( при гр. Кирково), р. Крумовица, р. Атеринска, р. Бяла.

В община Тополовград от снощи е обявено бедствено положение.
Водите на река Тунджа излязоха коритото и заляха дворове и долните етажи на къщи.
През нощта река Синаповска е засегнала мост до село Устрем. Също засегнати в община Тополовград са селата Синапово, Чукарево и Княжево, предаде БНР.

По обед бе съобщено, че реките Тунджа и Синаповска са с нормални нива.
След вчерашните валежи са се активизирали свлачища и остават затворени пътни отсечки в общините Маджарово, Харманли и Симеоновград.

В Харманли бяха наводнени приземни етажи в квартал "Тракия".

От областната администрация казаха, че няма бедстващи хора в района.

В Смолянска област бедственото положение беше отменено чак на обяд.
През цялата нощ специализирани екипи дежуриха на критичните места покрай реките в региона. Затворен за движение е пътят Девин-Михалково-Кричим заради свличане на две места на голямо количество земна маса и дървета

Екип от водолази на пожарната днес започва издирване на телата в язовир "Цанков камък" на удавилото се семейство след падане в реката в Девин.

Според директора на регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Смолян Красимир Шотаров нощта е преминала спокойно.
По думите му основният проблем е, че на много места има паднали камъни и свлачища.

"Там, където са по-малки свлачищата, са отстранявани камъните и земната маса и са отваряни пътищата. Нямаме закъсали места със затворена пътна инфраструктура, няма населени места без ток, нямаме сигнали за нови наводнени къщи или наводнени обекти. Нивата на реките спадат. Не са в нормалните си граници още, но са много под максималните критични нива, които бяха вчера",
каза Шотаров.

15 автомобила са били издърпани от пътя за Лъки заради прелялата река Белица вчера, каза за „Фокус” Петър Тосков, зам.-директор на Пловдивската пожарна.

В сила остава бедственото положение в няколко общини във Варненска област. Обстановката в пострадалите от наводнението общини Аврен, Аксаково, Дългопол и четири села в община Провадия, се нормализира.

15 души, които снощи бяха евакуирани от къщи край реката в село Дъбравене, община Аврен, са още в училището, но и там е спаднало нивото на водата.

Нивото на река Камчия е понижено с 15-20 сантиметра, съобщиха от община Дългопол, където първи обявиха бедствено положение. В село Бозвелийско, община Провадия, което беше откъснато от света от наводнението, водата също се оттича.
Няма бедстващи хора никъде, съобщиха от Кризисния щаб в Областната администрация.

В Добричко
обстановката бавно се нормализира. В 9 села остава в сила бественото положение. 7 семейства бяха евакуирани.

От бедствието отново са засегнати 24-та детска градина и Диагностично консултативен център-2, които бяха наводнени през юни миналата година.

Според д-р Валери Веселинов днес всички кабинети ще работят по график след часове наред отводняване на сградата.

Три помпени станции остават извън строя. Село Батово е без ток. Има затворени пътища, залети ниви, частни дворове, избени помещения, приземни етажи.

Валежите в района спряха и нивото на река Добричка бавно спада.

Обстановката в община Бургас се успокоява, но засега остава в сила частичното бедствено положение за кварталите Долно Езерово и Лозово.

Няма данни за бедстващи хора в областта. Без ток все още са няколко села в Бургаска област. Единични случаи без ток има в почти всички квартали на областния град.

Частично бедствено положение бе обявено в град Стражица.

Река Янтра заля участък от пътя Бяла-Стърмен в област Русе и той бе затворен по обед.
Очаква се високата вълна по Янтра да премине до края на деня, няма опасност за населените места по поречието.

Буря и жертви и в Турция

Най-малко петима души загинаха в Турция и над 110 бяха ранени от ветровете с ураганна сила, които връхлетяха няколко области в западната част на Турция, съобщи Анадолската агенция. Според губернатора на провинция Бурса трима души са загинали, над 110 са ранените, 300 къщи са останали без покриви, нанесени са щети на над 100 автомобила.
В провинция Балъкесир двама души загинаха под рухналите покриви на къщите си.

Повишено нивото на реките Марица и Тунджа в района на Одрин след силните валежи в България. Тунджа е заляла одринския стадион Сарайичи.
От регионалната дирекция по водите съобщиха, че поради опасност от наводнения е преустановен трафикът и по двата старинни моста. Поради бурята градът е бил без ток повече от 10 часа.

"Търкиш еърлайнс" съобщи, че заради лошите природни условия за отменени 65 вътрешни и 59 международни полета. Спрени са фериботите през Босфора, а в провинциите Бурса и Ялова вятърът остави без централно електрозахранване много населени места.