Преговорите между синдикати и ръководство в четвъртък отново се провалиха. След като почти бяха стигнали до стачно споразумение, синдикатите обявиха, че не подкрепят нито едно предложение на ръководството освен въвеждането на бонусна система на заплащане.

БДЖ отчете рязък спад в броя на стачниците. От три дни стачкуващите служители в системата са под 200, съобщиха от пресцентъра на БДЖ. Според тях вчера са стачкували 166 служители.

От 11 декември 2011 г. влиза в сила новият график за движение на влаковете, припомнят от ръководството. Когато това се случи, арбитражните решения нямат никакво действие. Поради това следва да се има предвид, че от 8 ч. на 11 декември стачните действия ще се провеждат без наличие на каквото и да е споразумение, твърдят от железниците, тоест, от ръководството на БДЖ обявиха стачката за незаконна.

Последиците са следните: на участващите в стачката не се заплаща трудово възнаграждение за времето, през което стачкуват; участващите в незаконна стачка носят дисциплинарна и имуществена отговорност съгласно трудовото законодателство; влошава се финансовото състояние на всяко от трите дружества, което ще доведе до невъзможност за изплащане на трудовите възнаграждения в пълен размер.

В случай, че стачката доведе до спиране на работа за повече от 15 работни дни, работодателят може да пристъпи към прекратяване на трудовите договори по реда и при условията на Кодекса на труда, заявяват още от БДЖ.

Стачните действия продължават и днес поради липса на преговори, съобщиха от КНСБ и КТ "Подкрепа". Според двата синдиката, протестът е законен и след 10 декември 2011 г. Стачката е напълно законна, тъй като представлява продължаване на стачната процедура от месец март тази година, се казва в становище на юридическите екипи на КНСБ и КТ "Подкрепа" по повод твърденията, че ефективната стачка е незаконна.

Към 13.00 ч. от 160 влака, движещи се по новото разписание, в диапазона между 8.00 ч. и 16.00 ч. са спрени 104 влака, което е 65 на сто от състава. Това съобщиха от оперативния щаб на стачните комитети в системата на българските железници. Ефективните стачни действия в БДЖ и НКЖИ продължават и в понеделник, като до настоящия момент от ръководството на БДЖ "Пътнически превози" е отправена покана за преговори по КТД от 11.00 ч. в сградата на ул. "Иван Вазов"3.