"Сведенията показват, че самолетът е бил свален от ракета земя-въздух, която била изстреляна от район, контролиран от подкрепяните от Русия сепаратисти в Украйна", заяви на брифинг американският президент Барак Обама.

Той отбеляза, че за момента не са ясни намеренията на хората, които са изстреляли ракетата.

Президентът на САЩ подчерта, че проруските бунтовници в Източна Украйна са тежко въоръжени и обучени благодарение на Русия.

"Русия не пое по пътя, който ще доведе до мир в Украйна", подчерта президентът на САЩ. Той все пак не обвини директно Москва за разбиването на малайзийския самолет, отбелязва ДПА.

Обама призова руския си колега Владимир Путин страната му да прекрати своята подкрепа за сепаратистите и изрази увереност, че "Русия, тези сепаратисти и Украйна, всички те имат капацитета да сложат край на сраженията".

Американското разузнаване за самолета

Си Ен Ен съобщи, че според американското разузнаване ракета земя-въздух е свалила самолета. Заключението се базира на показанията на радарни системи и сателити.

Предварителното разследване сочи още,  че самолетът е свален от проруските бунтовници. Украинските власти не са имали достатъчно средства в района на катастрофата, за да свалят самолета, смятат американските експерти.

Великобритания също заяви вчера, че е все по-вероятно сепаратистите в Източна Украйна да са свалили самолета "Боинг-777" на "Малейжа еърлайнс" с 298 души на борда, предаде Ройтерс като се позова на говорител на премиера Дейвид Камерън.

На извънредна сесия членовете на Съвета за сигурност на ООН осъдиха свалянето на малайзийския самолет, като призоваха за цялостно, задълбочено и независимо международно разследване.

Американският представител Саманта Пауър заяви пред членовете на Съвета, че самолетът е бил свален с ракета земя-въздух, SA-11, изстреляна от контролирана от сепаратистите локация в Източна Украйна”.

Пауърс добави, че заради техническата сложност на управлението на системата SA-11 малко вероятно е сепаратистите да са свалили самолета без помощта на обучен персонал.

Междувременно наблюдателите на Организацията за сигурност и сътрудничество (ОССЕ) не получиха неограничен достъп до мястото на катастрофата на малайзийски пътнически самолет. Допуснали са ги на 200 метра в зоната на катастрофата, след което са прозвучали предупредителни изстрели. В събота групата ще направи нов опит да достигне мястото.

Черните кутии от самолета и международно разследване  ще разкрият истината за трагедията.
Самолетът на малайзийските авиолинии се разби в четвъртък около 17,30 ч московско време в района на селище Грабово в Донецка област. 283 пътници и 15 души екипаж загинаха.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За сваления малайзийски самолет