"Ние сме против приемането на Далай лама от чужди страни и сме против намесата на чужди страни във вътрешните работи на Китай", заяви говорителят на китайското външно министерство Хун Лей.

Това беше първото публично събитие, в което Обама и Далай лама участват заедно от 2007 г. насам , когато тибетският духовен водач беше удостоен със Златния медал на Конгреса - едното от двете най-високи американски отличия, връчвани на цивилни, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

По време на молитвената закуска в Белия дом американският президент нарече Далай лама "добър приятел".

"Тибетският духовен водач е "ярък пример за това какво значи да проявяваш състрадание и е вдъхновение за нас да се застъпваме за свободата и достойнството на всяко човешко същество", каза Обама в приветствените си думи.

Миналата година двамата се срещнаха неофициално в Белия дом въпреки възраженията на Пекин.

Китайските висши представители редовно протестират, когато чуждестранни лидери приемат Далай лама, когото Пекин смята за сепаратист.

Будисткият водач желае по-голяма автономия за Тибет, който от 1950 г. е под управлението на Китай.

В началото на декември м.г. Папа Франциск отказа частна аудиенция на Далай лама, защото тя би могла да навреди на вече обтегнатите отношения между Светия престол и Пекин.

Цветан Цветанов също в Белия дом

Единствените български политици, които бяха поканени и взеха участие в закуската с президента Обама, бяха заместник-председателят на ГЕРБ и председател на ПГ на партията в Народното събрание Цветан Цветанов и народният представител от ГЕРБ Пламен Нунев, съобщи пресцентърът на ГЕРБ.

В рамките на общите мероприятия около молитвената закуска, Цветанов е провел срещи с водещи конгресмени и сенатори, политици и общественици.