Пожар изпепели над 2 000 декара иглолистни гори над село Гостун, което е в Родопите. Огънят лумнал край селището, което е част от община Банско, към 17 часа в събота. Пламъците тръгнали високо в планината и все още не са потушени. Няма опасност за населението, успокоиха пожарникарите.

Директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” (ГД ПБЗН) главен комисар Николай Николов посочи, че над 500 служители на ГД ПБЗН и на горските стопанства в района гасят пожара, предаде "Фокус".

Предприети за всички необходими мерки, за да се спре разпространението на огъня край Банско. Това поясни областният управител на Благоевград Валери Смиленов. Той уточни, че е създадена много добра организация по потушаването на огъня. „ Пожарът вече е локализиран, но никой не може да каже кога ще бъде погасен, тъй като всичко зависи от силния вятър. Наистина проблемът е много сериозен”, каза още Смиленов.

Изгорели са насаждения от бял и черен бор, смърч и ела, съобщи кметът на Банско Александър Краваров. Причините за избухването все още се доизясняват, но най-вероятно става въпрос за човешка небрежност, коментира още Краваров, цитиран от КРОСС. На въпрос дали знае какви са щетите, нанесени от огъня, кметът каза, че все още няма точна информация за това.

Друг голям пожар все още не е потушен. Той е в Плана планина, съобщи Булфото. Огнената стихия бушува в непосредствена близост до района на Геодезическата обсерватория "Плана".  Пламъците са обхванали тревна и горска растителност и се разпространяват на фронт около 4 километра. Огънят се гаси от пожарникари от София и Самоков. Местни жители също са се включили като доброволци в потушаването. По техните думи пламъците са тръгнали от незагасен огън на къмпингуващи младежи.

Над 34 пожара са реагирали екипите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” към МВР от полунощ до обед днес, съобщиха от пресцентъра на МВР.  600 декара сухи треви изгоряха в Петричко. Заради силния вятър и труднопроходимите пътища, гасенето на пожара е било силно затруднено, уточниха още от МВР.


Последна актуализация в 22.36 часа