В началото на април Централната банка на Молдова откри, че три банки, представляващи около една трета от банковите активи на страна, са отпуснали кредити на обща стойност 1 милиард долара, тоест 15 процента от молдовския Брутен вътрешен продукт (БВП).
 
Онези, за които били предназначени тези кредити, не са се идентифицирали и както изглежда парите чисто и просто са се изпарили, предаде АФП, описвайки Молдова като една от най-бедните страни в Европа.
 
Според доклад на парламентарна комисия, откъси от който изтекоха в пресата, част от парите са били прехвърлени в четири руски банки.

Протестиращите снощи в Кишинев, събрани по призив на опозиционното движение "Да", скандираха антикорупционни лозунги и призоваваха за оставката на главния прокурор и на съдии от върховния съд и на няколко политици, които смятат за замесени в скандала.

Заради случая главната прокуратура реши през април да започне разследване. Досега двама души, чиято самоличност се пази в тайна, са задържани в предварителния арест, а имуществото на няколко други предполагаеми участници в аферата е запорирано.

Правителството освен това се обърна за съдействие към експерти от американската одиторска компания "Крол", за да извършат разследване.