Във вторник агенцията понижи суверенните кредитни рейтинги на 6 страни от ЕС: Италия, Испания, Португалия, Словения, Словакия и Малта.

Мудис обмисля и понижението на рейтингите на 17 глобални банки. Оттам съобщиха, че действието спрямо финансовите институции, които са от 16 европейски страни, отразява влиянието на дълговата криза и влошаващата се кредитоспособност на техните правителства.
Италия е най-засегнатата страна с 24 банки, чиито рейтинг може да бъде понижен, следвана от Испания с 21, Франция с 10, Великобритания с 9, Австрия с 8, Дания с 8, Германия със 7, Португалия и Холандия с 6. Заплашени са и банки в Швеция (5), в Словения (4), в Швейцария (2) и във Финландия, Норвегия, Белгия и Люксембург с по една, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

В САЩ ударението е върху "Bank of Amerika","Citigroup", "Goldman Sachs", "JPMorgan Chase" и "Morgan Stanley", които са поставени под наблюдение от анализаторите. Преразглеждането на дългосрочните кредити се отнася включително за Credit Agricole, HSBC, Royal Bank Of Scotland и Societe Generale, BNP Paribas.