Малки групи се оформиха малко преди отварянето на банките в 08:00 часа и спокойно се наредиха един след друг.

Мисля, че наистина няма смисъл всички да отидат в 9 часа да си вземат парите. Нито ще свършат парите, нито ще спре процесът. В рамките на 2-3 седмици хората ще се разпоредят с парите. Всеки, който няма някаква супер спешна нужда, да не се реди на опашките днес. Хората вярват на банките", каза по Нова телевизия председателят на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян - главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк.

255 000 вложители имат 3.6 млрд. лева гарантирани в КТБ.

От днес, 4 декември, започва изплащането на гарантираните депозити - до 196 000 лв. в КТБ чрез девет търговски банки:
 
Алианц Банк България АД, Банка ДСК ЕАД, Обединена българска банка АД, Първа инвестиционна банка АД, Райфайзенбанк (България) ЕАД, СИБАНК ЕАД, УниКредит Булбанк АД, Централна кооперативна банка АД и Юробанк България АД.

Изплащането ще продължи 5 години.

Някои банки ще приемат клиенти във всичките си клонове, други - само в определени.

Тук могат да се видят клоновете, в които ще се изплащат влоговете.

За получаване на пари е нужен документ за самоличност. На място се подписва декларация (2 броя) за липса на обстоятелства, водещи до изключване от гаранция. Формуляр на декларацията ще бъде наличен в обслужващата банка.

Банкерът Петър Андронов посъветва вложителите в КТБ, ако нямат спешна необходимост, да не бързат да теглят парите си в първия ден.
 
Той обясни пред БТА, че банката, на която той директор, е възприела тактика да раздели клоновете си на такива, които ще обслужват депозантите на КТБ и такива, които ще работят с останалите клиенти.
Други обслужващи банки ще работят с цялата си клонова мрежа за обслужване на депозантите на КТБ.

Запитан дали създадената организация е достатъчно добра и възможно ли е да има опашки пред някои банки, Петър Андронов каза, че това притеснява всички.

Изплащане на средства в такива големи мащаби се случва за пръв път, няма създадена подобна практика и всъщност почти непознат е такъв процес и в другите европейски страни, коментира Андронов.

Той посочи, че още по-неприятно е, че депозантите на КТБ доста дълго време бяха държани далеч от техните спестявания и не е изключено голяма част да поискат още първите дни да получат сумите си.

Ако наистина не им е спешно, аз бих ги посъветвал да не го правят, защото колкото и да ни се иска, времето за обслужване на един клиент не може да се компресира, подчерта банкерът.

Андронов отбеляза, че има необходимост от проверка на личните документи, защото може да има опити за измами и злоупотреби.

Ние трябва да сме сигурни, че плащаме на точния човек точната сума, тези проверки отнемат време и това трябва да се приеме, каза той.

Като главен изпълнителен директор на една от търговските банки, която ще осъществява плащания на депозити на КТБ, Петър Андронов посочи, че служителите му ще положат усилия да ориентират хората и да ги насочват към клонове с по-малко чакащи.

Възможно е хората да се насочат към банкови клонове с по-добре познати и централни локации и там да станат големи опашки; в такъв случай банковите служители биха могли да съветват клиентите да се насочат към клонове с по-малко струпване на хора, коментира Андронов.

Банковите служители ще информират клиентите не само за това, в кои клонове има опашки, но и ще обясняват какви документи да подготвят още преди да дойде техния ред, така че да не се губи време.

Процесът е с много неизвестни, надяваме се да не протече с екстремни събития, коментира Андронов.

Той изрази надежда, че повечето хора ще проявят здрав разум и след месеци чакане няма да бързат да стигнат до касите на банките още през първия възможен ден.

Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков коментира, че няма да има мобилизация на полицаи от страната и МВР няма да се превръща в частен охранител на вложителите, които на 4 декември ще могат да разполагат със средствата си от КТБ.