В обръщението на БНБ се посочва, че през последната седмица нееднократно основните политически сили са заявявали готовност да подкрепят действията на БНБ за гарантиране стабилността на банковата система.

От институцията  поясниха, че спокойното и гладко функциониране на банковия сектор не е самоцел, а е от първостепенна обществена важност. Оттам подчертаха, че финансовата и банковата стабилност са плод на усилията на няколко български правителства и няколко български парламента – плод на усилията на цяло едно поколение.

„Ето защо още веднъж се обръщаме към всички политически лидери с апел да ограничат своето публично говорене на тема банки. Сегашният момент е крайно неподходящ за тази цел. Апелираме към политиците и към цялото общество за трезва и разумна преценка на всяка дума и всяко действие на тема банки", заявиха от БНБ.

Оттам уточниха, че е време за консолидация, за солидарност и за национално съгласие и единство за доброто на всички български граждани.

От централната банка призоваха в неделя по време на политическите консултации при президента на Републиката всички институции и политически сили да излязат с единна позиция в подкрепа на усилията на Българската народна банка и българското правителство за запазване на финансовата и банковата стабилност и на съзидателната посока на обществено развитие.

Междувременно финансовият министър Петър Чобанов заяви, че днешните свръхемоционални политиически послания на Бойко Борисов водят до дестабилизация на държавата.

ДАНС откри гореща телефонна линия за сигнали на граждани, получили съобщения или имейл, съдържащи негативна информация за състоянието на българските банки. Сигнали се приемат на тел. 866 22 11 и на тел. 814 70 95, както и на имейл адрес press@dans.bg.

По-рано в събота Цветлин Йовчев, Сотир Цацаров и Владимир Писанчев обсъдиха банковите атаки.

Те са обсъдили възможността взривът пред банка в Шумен да е част от нарочна престъпна схема.  Тримата не дадоха изявления пред медиите.


* Коментарите към новини, отнасящи се до банки, са спрени по призив на Комисията за финансов надзор