В събота в ранния следобед приключи извънредната среща в ДАНС между вицепремиера и вътрешния министър Цветлин Йовчев, главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на Държавната агенция Владимир Писанчев, предаде БГНЕС.

Повече от два часа тримата са обсъждали конкретни действия и мерки за предотвратяване на опитите за дестабилизация на банковата система в държавата.

Около 13.30 часа Цветлин Йовчев напусна сградата на ДАНС на мотоциклет. Тръгнаха и колите на главния прокурор и на Писанчев. Изявления след края на работната среща нямаше.

Източник от Държавната агенция съобщи за БГНЕС, че днес са "набелязани и конкретни действия, които ще бъдат предприети от страна на прокуратурата".

Работи се и срещу конкретни лица и сайтове, участващи в опитите за дестабилизация на страната. Търсят се и законови възможности за преследване на виновниците.

Взривът пред банка в Шумен днес
също е било сред причините за срещата в ДАНС. Възможно е поставилият взривното устройство да е част от мрежа хора, опитващи да дестабилизират банките.

Малко преди 5.00 часа тази сутрин взривно устройство избухна пред входа на офис на банка в града. Взривната вълна изби вратата, но за щастие нямаше пострадали хора.

Тази сутрин в ДАНС бе открита телефонна линия за сигнали на граждани, получили съобщения – SMS или имейл, съдържащи негативна информация за състоянието на български банки. Вече има подадени сигнали на граждани по откритата линия. По информация на БНР вече има стотици сигнали на граждани.