Това са потвърдили за БНР от Министерството на енергетиката.

В писмото, подписано от еврокомисаря за климата и енергетиката Мигел Ариас Канете, се дава подкрепата на Брюксел за развитието на газовия център и се припомня на страната ни, че трябва да довърши енергийната си инфраструктура, включително и газовите връзки с Гърция и Сърбия.

В полученото в енергийното министерство писмо не се упоменава конкретният проект.

Вчера енергийният министър Теменужка Петкова каза, че строежът на интерконектора с Гърция ще започне през 2018 г. а газ през него ще тече през 2020 г.

На 19 юли премиерът Бойко Борисов съобщи, че е поискал разрешение от Брюксел за връзка с “Турски поток“, през който ще минава руско синьо гориво.

България прави газов хъб, защото имаме най-добрата газопреносна система - 80% от всички компресори на Балканите, похвали се тогава Борисов. По думите му всички компресори са американски и са най-добрите. Утре може да стане така, че дори за Украйна да изнасяме газ, допуска премиерът.

Изграждаме интерконекторни връзки. С Румъния вече ни е готова. Сега се строи с Турция, Сърбия, Гърция, аргументира се Борисов. Разбрал се е с премиера на Гърция Алексис Ципрас, ако всички върви добре, през октомври да се направи първа копка за интерконектора с Гърция.