Те настояват също така да се въведе категорично изискване, че в общинските администрации се говори само на български, каза на пресконференция във Варна зам.-председателят на парламентарната група на формацията и зам.-председател на ВМРО Искрен Веселинов, цитиран от БТА.

Той уточни, че мярката за чиновниците се налага, тъй като има десетки сигнали от страната, че в някои кметства с гражданите се говори на език, различен от официалния. Законът трябва да изчисти и масовото използване на надписи на латиница без български текст, допълни Веселинов.

Според него и сега някои общини имат наредби, които указват, че надписите трябва да са двуезични, но правилата не се спазват, а няма наложена нито една санкция.

Акцент в предстоящата работа на ПГ Обединени патриоти остава борбата и превенцията срещу радикалния ислям, допълни Веселинов.

По думите му в законодателството трябва да залегне, че на вероизповеданията е забранено да получават финансиране от чужбина, а даренията да се приемат само под контрола на Дирекцията по вероизповеданията и на Сметната палата.

Веселинов уточни, че е необходимо да бъде наложена забрана в ръководствата на вероизповеданията да има чужденци. Освен това проповедите в храмовете трябва да са на български език, допълни депутатът.

Той припомни още, че в парламента вече е внесен законопроект, който криминализира проповядването на радикален ислям, както и политизирането на вероизповеданията.