63-ма от тях са български граждани, които живеят там, двама - руски, и един е египтянин, член на семейство, съобщи говорителят на външно министерство Весела Чернева, цитирана от "Фокус".

"Ербъсът" на правителствения авиоотряд "28" излетя от летището в Кайро към 18 часа и кацна на аерогарата в София в 20,15 ч. 

Ден по-рано се върна друга група от 90 наши сънародници, които бяха извозени със самолет на авиокомпанията "България ер" от курорта Хургада. И останалите наши туристи, заминали на почивка в Египет, се връщат обратно с полети на туроператорските фирми, които организират екскурзиите.

"Преживяхме нещо, което не пожелавам на никой", каза пред репортери футболният треньор Стойчо Младенов, който работи в Египет и бе сред върналите се тази вечер, предаде БТА.
"По-проблематичното беше при Илия Дяков, който беше в другия край на града - там бяха по-големите събития, престрелки, на които той стана свидетел, каза Младенов.
Той каза, че преди време нищо не е предвещавало такъв развой на събитията, животът е бил много спокоен.
"За мен беше удоволствие да работя и да живея там и ако всичко се оправи, бих се върнал да продължа", каза още треньорът.
Той благодари на премиера Бойко Борисов за изпращането на правителствения самолет.

Цветан Найденов, който работи в Кайро, заяви, че се радва, че се е прибрал, и добави, че "някой си свърши работата". В петък беше лошо, каза Найденов, като отбеляза, че тогава е имало мародерски действия на хора, нямащи нищо общо с протестиращите.

Друг българин, Младен Димитров, заради събитията се оказал блокиран за три дни на летището в Кайро, откъдето преминавал транзитно за екскурзия в Етиопия. Там чакал, спал на столовете на летището, давали му храна и вода.

"Има голямо напрежение, каза друга от пристигналите. Това си е просто една младежка революция", заяви пък Елеонора Куманова. Тя в последния момент решила да се прибере, защото станало много трудно хората да се снабдяват с продоволствия. Куманова разказа, че не е имала досег с демонстрантите, които избегнала, влизайки в метрото.

"В Египет е лошо. Хубаво е, че има мисия там от наши консул и военен аташе, които спасиха хората", каза друг мъж, който не се представи.

В Египет обаче остават около 200 българи, които живеят постоянно в страната и не пожелаха да се приберат в България, предаде bTV. Те имат различни причини - не знаят, ако напуснат, кога ще могат да се върнат, не смеят да оставят домовете си, тези, които са със смесени бракове, пък не могат да изтеглят семействата си заради визовия режим.

В същото време все повече хора отменят пътуванията си до Египет заради създалата се обстановка там, но туроператорски фирми отказват да им възстановят парите за екскурзията, съобщи пред Дарик радио председателят на „Активни потребители” Богомил Николов. Вместо това им предлагат алтернативна екскурзия на други дати или до други дестинации, което не устройва потребителите, защото имат планирана отпуска.

Той уточни, че според закона за туризма в случай, че пътуването не се осъществи, потребителят може да избира дали да ползва алтернативна екскурзия или да получи цялата цена, която е заплатил.
„Съветът ми е всеки, който е изпаднал в такава ситуация, с писмо с обратна разписка или лично в офисите срещу входящ номер да внесе своя отказ от договора, след което туроператорът е длъжен в седемдневен срок да възстанови заплатената сума", заяви още Николов.
Ако това не стане, възможностите са две - провеждане на помирителна комисия, която е доброволен и извънсъдебен способ, който невинаги може да ни гарантира успех, или завеждане на съдебно дело.

Междувременно напрежението в Кайро нараства, след като днес опозицията организира протест, в който се включиха над 1 млн. души. Президентът Мубарак обяви, че няма да участва в следващите избори.

Последна актуализация в 22 ч.