Те оставиха и послания пред сградата на посолството на Франция на столичната улица "Оборище".

Едно от тях е: "Моето семейство и внуците ни скърбим за вас и вашите семейства. Да живее свободата на словото", предаде БНР.

В снега бяха забити моливи в знак на съпричастност за загиналите журналисти и карикатуристи при атаката вчера в сградата на списание "Шарли ебдо".

Днес около посолството на Франция имаше метални заграждения, засилена бе и охраната и на улица "Оборище".

В посолството на голямо пано бяха окачени снимките на четиримата карикатуристи от "Шарли ебдо", които намериха смъртта си вчера заедно с още осем други.

Представители на български държавни институции и на дипломатически мисии у нас оставиха послания в книга за съболезнования.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева заедно с френския посланик поднесе цветя пред сградата на посолството.

"Скръб към жертвите, ярост към терористите, категорична решимост в дух на солидарност и единство към цялата демократична общност, да продължим битката за отстояване на демократичните ценности на съвременната цивилизация", призова в обръщението си председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

Френският посланик в България Ксавие Лапер дьо Кабан коментира пред журналисти, че в България хората са показали подкрепа и солидарност.

„Хората идват непрекъснато и спонтанно, за да поставят цветя и свещи. Това е много важно за мен като посланик на Франция, французин и европеец. Засега доста хора писаха в книгата за съболезнования. Получихме и други свидетелства на подкрепа и солидарност по имейл, на Фейсбук страницата или в сайта на посолството”, заяви той, цитиран от "Фокус".

Журналисти се събраха в четвъртък вечерта пред Френския институт на площад Славейков в столицата, където оставиха запалени свещи и цветя в знак на солидарност с жертвите на нападението над френския сатиричен седмичник "Шарли ебдо".

По обед Франция почете с едноминутно мълчание
паметта на 12-те жертви на атентаторите. Страната е в тридневен национален траур.

Множество хора застанаха мълчаливо на обществени площади, в училища и пред официални сгради, а мълчанието беше нарушено само от църковните камбани.

В съвместно изявление седем френски мюсюлмански организации призоваха утре в джамиите в цяла Франция имамите да проповядват срещу тероризма.