Прокуратурата поиска постоянното задържане на 32-годишния Ярослав Димитров, известен с прякора Яро, с мотива, че е бил заснет от камери, а според експертизи по разследването обвиняемият отговаря на неговите физически характеристики, предаде БТА.

Съдът прие тези аргументи и постанови, че има опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление.

Вещите лица са изготвили експертиза, че лицето на записа вероятно е Яро, но не е категорично, че е той, коментира адвокатът му, цитиран от Нова телевизия.

Той добави, че клиентът му от години имал болки в кръста и дори предостави на съда медицински експертизи в подкрепа на това твърдение.

Разследващите обаче са открили в апартамента на Димитров и заготовки за ключове за автомобили. Обвинението отбелязва, че срещу задържания има образувани няколко други досъдебни производства. В момента на извършването на престъплението той е бил с мерки за неотклонение подписка и домашен арест.

Още вчера вътрешният министър Румяна Бъчварова уточни, че срещу въпросния автокрадец има и три европейски заповеди за арест от Италия и Словения.

Решението Яро да остане зад решетките може да се обжалва пред Софийския градски съд.

Автокрадецът беше задържан, след като на 14 август софиянецът Делян Лилов пусна във Фейсбук негови снимки, докато краде колата му от подземен гараж в кв. "Манастирски ливади". Оказа се, че заедно със свой съучастник Димитров е успял да задигне и още един автомобил.

Важното е не това, че е откраднат един автомобил, моят автомобил и това, че аз съм станал част от статистиката. Факт е, че тези хора с чувството на безнаказаност влязоха де факто в закрития гараж, който е част от нашия дом, и това всъщност ме и накара по някакъв начин да покажа тези хора и да се надявам, че чрез едно такова действие ще могат поне малко да бъдат поспрени”, коментира Лилов пред bTV още преди крадецът да бъде заловен.

Вчера премиерът Бойко Борисов коментира мярката домашен арест на заседанието на Министерския съвет, като поиска доклад кой и как следи дали поставените нея наистина не напускат жилищата си.

"Крадец, ама голям крадец, доказан крадец.Въпросът е, като е домашен арест, кой го пази? Трябва ли на всеки домашен арестант да сложа патрул отпред пред къщата му, да си го пази и да си има охрана без пари от държавата. Кой пази този човек, като стане сутринта и гледа в гаража, че му ги няма колите", попита премиерът и подчерта, че съдебната реформа е крадците да влизат в затвора.

От правосъдното министерство отговориха, че спазването на забраната обвиняемият да напуска страната се следи от МВР.