Арестът е станал към 15 ч., когато братята „отивали да внесат поправки към Инициативния комитет".
Не му позволиха дори за 5 минути да подаде документа, обясни случилото се  Али Юзеиров, като допълни, че „след задържането с белезници Юзеир Юзеиров е отведен за разпит в СДВР на ул. Антим I".
Али Юзеиров уточни, че зад ареста стои следовател Тухчева.

От МВР съобщиха, че на Р.Й. (по документи Юзеир Юзеиров е Росен Йорданов - б.р.) е повдигнато обвинение за финансова измама.
Юзеиров е задържан по искане на Окръжна прокуратура -Търговище.
Той бил призоваван нееднократно и след като не се е явявал на призовките, прокуратурата е издала постановление за принудителното му довеждане. Предаден е на областното звено „Съдебна охрана" към Министерство на правосъдието.

През февруари Юзеир Юзеиров бе задържан за трафик на хора в Белгия.
На 20 юли 2010 г. беше задържан в Антверпен за изтърпяване на влезли в сила две присъди. Тогава в продължение на дни брат му Али отричаше пред българските медии, че той е бил задържан, докато полицията в Белгия потвърди ареста му.

Миналата седмица той пристигна по боксерки, сако и вратовръзка в ЦИК за регистрация за президентските избори.
Демонстрацията на бельо бе в знак на протест срещу отказаната регистрация на две партии на братята.

През 2010 г. те бяха обвинени за организиране на партия на религиозна основа, за провеждане на митинг-събрание на незаконната партия "Мюсюлман-демократичен съюз" и за едро хулиганство заради строителството на паметника на незнайния турски войн в село Славяново, който беше съборен от властите.

На 1 септември 2010 г. двамата братя бяха осъдени от Районния съд в Попово за организиране на партия на религиозна основа и за провеждане на митинг-събрание за учредяването на партията Мюсюлман-демократичен съюз.