"Констатирани са два случая на антракс при животните. И в двата случая получихме информация от нашите колеги - хуманните лекари, на база на заболелите хора", уточни той в предаването „Денят започва" на БНТ, цитиран от КРОСС.

Самите стопани не са спазили изискването за ветеринарномедицинската дейност, обясни още Каменов. Te не са уведомили ветеринарната служба, че има болни животни.

По думите му, антраксът е заболяване, рисково за животновъди, за ветеринарни лекари и за хора, които се занимават с животни - при пряк контакт с животно, което е заклано. Антраксът е включен в списъка на заболяванията, за които са предвидени ваксинации.
В зависимост от това, кога за последно е констатиран случай на антракс, ваксинации се правят един път или два пъти в годината.

Мъж от село Стефан Караджово бе настанен миналата седмица с диагноза "антракс" в инфекциозното отделение на областната болница на Ямбол. Той постъпил за лечение два дни, след като заклал овца.
Съмнителен случай за антракс регистрираха и в с. Брестовене, Разградско, след като 5 овце от едно стадо умрели за седмица. Признаци за кожната форма на заболяването проявили 64-годишният стопанин на животните и 8-годишният му внук.

Четири случая на антракс има регистрирани в страната, бе съобщено в събота на среща на ветеринарни лекари от пет области. Спешно се поставят ваксини срещу антракс на всички тревопасни животни в Разградска и Ямболска област.