Това съобщиха от Националната ветеринарномедицинска служба /НВМС/, цитирани от БТА.
Мъж от село Стефан Караджово е настанен с диагноза "антракс" в инфекциозното отделение на областната болница на Ямбол. Болният е постъпил за лечение два дни, след като заклал овца в дома си, съобщи bTV.
Един от последните случаи на антракс е установен в кравеферма в Силистренското село Добротица преди 2 месеца. През есента на 2006-а, възрастна жена от добричко почина, след като се зарази с антракс.
 
Четири случая на антракс има регистрирани до момента в страната. Последният е от миналата седмица в ямболското село Стефан Караджово. Това съобщи Таньо Габаров, който присъства на срещата на ветеринарни лекари от пет области, съобщи Дарик. В двете села има съмнение за наличие на заболяването. В с. Брестовене са умрели шест овце, но пробата все още се очаква да бъде потвърдена. Проба от животно в с. Стефан Караджово не е било възможно да се вземе, тъй като не са били открити останки от закланото животно, което може да е било заразено. Няма други заболели животни в селото, посочва БТА.

Болестта антракс е силно заразно заболяване, което обикновено се предава на хората при контакт с месо, кръв или кожа от умряло от заболяването животно. В изпълнение на държавната профилактична програма ваксинация срещу антракс се извършва всяка година във всички селища на територията на страната, в които е регистриран случай на заболяването през последните 30 години. На местата, в които антракс е регистриран през последните 10 години, ваксинацията се извършва два пъти годишно.
В цялата страна от около две години няма потвърден случай на заболяването.