След като германката дойде в София и подкрепи протестите в защита на Пирин, партията на вицепремиера Валери Симеонов НФСБ излезе с брутална декларация, озаглавена "Да намажем ските на Ска Келер". В нея се казваше, че тази "нагла и самонадеяна особа" се намесва във вътрешните работи на страната, затова трябвало да бъде обявена за персона нон грата.

Позицията на НФСБ не е позиция на българското правителство, заявиха тогава от пресслужбата на кабинета.

"Вицепремиерът Валери Симеонов призова Келер да бъде прогонена от страната, защото е участвала в протест срещу строителството в Пирин. След като научих за това, се свързах с българското правителство и получих уверения, че изявлението на Симеонов не е правителствена позиция, затова случаят е приключен", заяви днес Таяни, цитиран от кореспондентът на БТА в белгийската столица

"Искам да припомня, че свободата на изразяване на мнение е сред основните права на гражданите на ЕС. Това важи особено за хора като Келер, които са били пряко избрани и представляват гражданите. Тази свобода е основна част от нашата демокрация. Тя предполага правото на несъгласие, на възражение. Доволен съм, че правителството се разграничи и се надявам занапред това да не се повтаря", каза още председателят на Европейския парламент.

Изявлението му бе посрещнато с ръкопляскания от залата.


Келер: Българското правителство не се извини >>