Вчера терорист-камикадзе се взриви в едно от кафенетата на централния площад в Маракеш.
Според първите данни от разследването взривното устройство се е състояло от амониев нитрат, ацетонов пероксид и пирони, заяви Шеркауи пред парламентарна комисия.
Ацетоновият пероксид (или TATP - лат. букви) е вид химически експлозив, който е сред предпочитаните от ислямистките екстремисти. Използван е и при атентатите в Лондон от 2005 г., в които загинаха 56 души, а 700 бяха ранени.

По най-нови данни в атентата са убити 15 души, сред които 12 чужденци, а 26 души са ранени. Седем от убитите са идентифицирани - двама французи, двама канадци, холандец и двама мароканци.
Най-малко шестима французи са убити и десет ранени, съобщи по-рано френски правителствен източник, цитиран от АФП.

Според израелски медии, цитирани от АФП, сред жертвите са и бременна млада израелка и съпругът й. Михал Вайцман, 30-годишна, бременна в седмия месец, се намирала в Мароко, откъдето е съпругът й Масуд Зикри, на гости за  еврейския празник Песах. Двойката живеела постоянно в Шанхай, Китай, и имала 2-годишно момченце.

Три дни преди вчерашния атентат в интернет е пуснато видео, приписвано на организацията "Ал Кайда" в ислямски Магреб (АКИМ), в което се отправят заплахи към Мароко. В разпространеното чрез YouTube послание са показани петима въоръжени млади мъже. Един от тях, който е маскиран, обявява, че са твърдо решени да защитят затворниците в Мароко.
 
"Обръщам се към мюсюлманския свят изобщо и в частност към Мароко, което води безмилостна война срещу мюсюлманите. Казвам на всички неверници в Мароко и на презрените им съучастници, както и на службите и шпионите им, че ние сме тук", казва маскираният младеж, който твърди, че говори от Алжир.
"На моите братя затворници и потиснати казвам - търпение. Вашата кауза е и наша, а вашите грижи са и наши. Часът на победата е близо", заявява още младежът, представен като члена на АКИМ, мароканеца Абдеррахман ал Магриби.

Френската прокуратура започна предварително разследване на атентата, а в Мароко бяха изпратени експерти по съдебна медицина и членове на силите за борба с тероризма, за да помогнат на мароканските следователи в разследването на кървавия бомбен атентат от 2003 г.

Мароко е бивш френски протекторат и все още е популярна туристическа дестинация.

Френски туроператори ще продължат да изпълняват пътуванията до Мароко, въпреки атентата в Маракеш, в който загинаха 16 чужденци, предаде по-късно Франс прес, на която се позова БТА. Туристическсите компании подчертаха, че нито един от техните клиенти не е станал жертва на експлозията в кафенето в центъра на Маракеш.
През миналата година френски туроператори са организирали пътуването на 455 000 френски туристи в Мароко.

Последна актуализация в 21.10 ч.