ВАС заседава днес по делото за взетите от Доган пари. То започна по доклад на парламентарната антикорупционна комисия за конфликт на интереси, след като стана ясно, че Доган е взел хонорара като консултант по четири хидроенергийни проекта.

Ако Доган беше дипломиран инженер по минно дело или хидролог, нямаше да му бъде възложено специализирано маркетингово проучване за осъществяването и финансирането на проектите, каза още Еленски, цитиран от БТА.

По думите му, общата стойност на проекта е 950 млн. евро, а хонорарът който Доган е взел дори е малък.

Адвокатът изтъкна икономическия ефект на проекта, както и социалните му измерения за откриването на нови работни места. Той опонира на ищците по делото за дипломата на Доган с думите: „Достоевски е завършил медицина, но с какво право пише романи”, предаде "Фокус".
По думите на Еленски, в условията на пазарна икономика няма законова уредба или таван на възнагражденията за подобни услуги.

Той декларира пред съда, че е сключил договор с лидера на ДПС да го представлява срещу 48 000 лв. Ако Доган спечели делото, държавата трябва да плати на Еленски сумата.

От парламентарната комисия за конфликт на интереси, която сезира съда, поискаха хонорарът на лидера на ДПС да бъде отнет в полза на държавата, а той да бъде глобен. Според закона административното наказание може да е от 1000 до 3000 лв. Позицията на комисията е, че взимайки хонорара, Доган е изпаднал в икономическа зависимост, която е трябвало да декларира.
Елеонора Николова, която представлява парламентарната комисия, представи пред съда писмени доказателства от НЕК, Министерски съвет и четирите договора между Доган и Института по минно дело и строителство - дъщерна фирма на компанията „Минстрой", предаде КРОСС.

Еленски пък заяви, че този доклад е политически и се изнасят само политически аргументи. Според него проучванията, които Доган е правил, са изцяло частна инициатива и не са плащани от държавни пари или европрограми.

Прокуратурата твърди, че се установява нарушение на закона и конфликт на интереси, защото Доган е трябвало да подаде декларация. Също теза на прокуратурата е, че взимайки този хонорар, лидерът на ДПС е изпаднал в икономическа зависимост и е трябвало да декларира частни интереси. Конфликтът на интереси е налице и той е един от главните източници на корупция, каза прокурорът Елена Енчева.

В срок до две седмици ВАС трябва да реши дали Доган е бил в конфликт на интереси или не. Самият той не присъства на делото днес.