Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова преди откриването на 4-тото издание на Европейския минен бизнес форум, цитирана от „Фокус“.

Имаме претенции, тъй като според нас се е получила техническа грешка и е допуснато да бъде начислена лихва върху лихвата, т.е. получила се е сложна лихва – нещо, което е недопустимо, съгласно националното законодателство и няма как да бъде платено. Затова ние искаме прецизиране на тази сума, обясни Петкова.

По думите ѝ предстои да се уточни размерът на финалното плащане, но при всички случаи ще има намаление на това задължение с оглед мотивите на нашата страна за определяне на лихвите.

На 16 юни 2016 г. Арбитражният съд при Международната търговска палата в Женева взе решение в полза на „Атомстройекспорт” в спора му с НЕК по казуса за "Белене". Съдът осъди България да плати 550 млн. евро, които дължим на "Атомстройекспорт" за двата реактора, както и ежедневно да плаща лихва в размер на 167 000 евро.

Русия настоятелно поиска България да уточни сроковете за изплащане на дълга. Русия настоява, че е необходимо решението на Арбитражния съд в Женева да бъде изпълнено в най-скоро време и България да погаси дълга си.

Преди дни представители на БЕХ, НЕК, Държавната корпорация за атомна енергия Росатом и „Атомстройекспорт“ проведоха първа среща на работната група за АЕЦ Белене. Създаването на работна група бе договорено след посещението на Петкова в Русия и в личен телефонен разговор между премиера Бойко Борисов и руския президент Владимир Путин.

С колко би могла да се намали сумата ще посочи Международният арбитраж, но ние сме изложили нашите аргументи точно в лихвите, които са начислени към настоящия момент след 2 юли 2015 година. Така че се надявам арбитражът да вземе предвид нашите ангажименти, които са основателни, коментира днес Петкова.

„Ние не можем да имаме претенции каква трябва да бъде лихвата, ние просто изразяваме мнение, че размерът ѝ не е определен така, както трябва да бъде, съгласно нашите анализи“, допълни тя.

По думите на министъра руската страна ще се съгласи България да инспектира съоръжението, тъй като няма как да се плати нещо, преди да бъде видяно.

„Обществото трябва да знае, че през 2012 година са извършени подобни инспекции и те са 7 на брой. Проследени са определени етапи от изграждането на това оборудване. След това нашите колеги от „Росатомстрой“ и „Атомстройекспорт“ са продължили с производството на това оборудване и вторият реактор е почти на 90% произведен според тях и според решението на Арбитража, но ние няма как да сме сигурни в това. Трябва да отидем и да видим, посочи още Петкова.

Във връзка с възможността НЕК да се разплати на „Атомстройекспорт“ за оборудването за АЕЦ „Белене“ чрез държавен кредит, енергийният министър заяви, че в момента се обсъждат различни варианти за това как НЕК да погаси своето задължение, съгласно решението на Международния арбитраж.

На въпрос дали финансовият министър би бил склонен да обсъжда възможността за държавно финансиране на заема, като се има в предвид лошото финансово състояние на дружествата от БЕХ, тя подчерта, че не би казала, че то е такова.

„Ако през 2014 година БЕХ беше на загуба 277 милиона лева, то сега – за 2015 година БЕХ е на печалба с 29 милиона лева", подчерта Теменужка Петкова.

Преди няколко дни вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че България трябва да си плати за руските реактори, но енергийните дружества нямат пари за това.

„Самите дружества в енергийния сектор не могат да извадят парите”, призна Дончев в телевизионно интервю и посочи, че през следващите месеци ще трябва да се реши как държавата да им предостави 600 млн. евро, като един от вариантите е кредит.