Трусът бе усетен в Ню Йорк, Виджиния, Мериленд, на юг чак до Чапъл Хил, Северна Каролина, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.
На места прекъснаха мобилните комуникации, предаде АФП.

Няма съобщения жертви или за големи щети
от труса. Нарушени бяха телефонните връзки, железопътният и самолетният трафик.

Епицентърът на труса бе на 133 километра от Вашингтон и на 66 километра от Ричмънд (столицата на щата Вирджиния), в района на град Минерал, на дълбочина от едва 0,6-0,8 километра. Трусът разтърси района в 13,50 часа местно време. 
 
Служители от американската столица излязоха по улиците малко след земетресението, продължило около 5 секунди. Образуваха се огромни
задръствания.
Пентагонът, най-голямата административна сграда в света, в която работят около 23 000 души, беше евакуирана за кратко. Засега няма информации за щети там, освен спукана канализационна тръба.
Евакуирана беше и сградата на Конгреса. Някои служители там разказаха, че първо са с помислили, че сградата е разтърсена от бомба.

Три от пинаклите (островърхи кулички) в централната кула на Вашингтонската национална катедрала, най-високата сграда в столицата, се пречупиха от труса, предаде Ройтерс. Четвърти пинакъл се е наклонил опасно. Централната кула на катедралата, която е висока колкото 30-етажна сграда, също е понесла
щети, но те са незначителни.

От съображения за сигурност Националната служба по парковете затвори за посетители всички паметници и мемориални комплекси в центъра на Вашингтон, предаде АП. Затворен беше и новият монумент на Мартин Лутър Кинг, който беше открит вчера. 
 
В Ню Йорк бяха евакуирани кметството, съдебни сгради, институции и спряха строителните работи на мястото на Световния търговски център.
Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг потвърди, че няма ранени. Само един комин се е срутил частично, поясни кметът.

Трафикът на метрото не е бил нарушен, а само няколко самолета на двете летища край града са били задържани за кратко на земята, преди да излетят. Преди това представители на противопожарната служба и полицията съобщиха за увреждания на някои сгради в окръг Дачес, северно от Ню Йорк.

Евакуирани бяха контролните кули на летище "Дж. Ф. Кенеди" в Ню Йорк и на летището "Нюарк Либърти" в Ню Джърси. Те бяха инспектирани заедно с пистите за евентуални повреди, след което полетите бяха възобновени, съобщиха летищните власти.
Във Вашингтон и Филаделфия полети също бяха за кратко преустановени.

Заради труса Амтрак, националната компания за железопътен транспорт, нареди, влаковете движещи се между Вашингтон и Балтимор, да намалят скоростта си.

Автоматично са се задействали системите за изключване на два реактора в АЕЦ във Вирджиния, съобщи АП.
Отделни сгради в Бостън също са били евакуирани.

Очевидец заяви пред Ройтерс, че трусът е бил усетен дори в канадския град Торонто. 

"Става дума за най-мощното земетресение на източното крайбрежие от доста дълго време, най-малко от няколко десетилетия", увери Луси Джоунс, сеизмолог в американския Геофизически институт. "Имало е други земетресения преди това, но този трус беше един от най-силните, който сме имали в тази
част на страната", добави тя.
 
Сеизмолозите предупреждават за възможни вторични трусове.