Подписаното през 2000 г. споразумение, влязло в сила през 2010 г. предвиждаше всяка от страните да унищожи по 34 тона плутоний чрез изгаряне в ядрени реактори и други начини, предадоха Ройтерс и ТАСС, цитирани от БТА.

Като мотиви за денонсирането на договора в указа, публикуван днес, се посочват:

"Заплаха за стратегическата стабилност вследствие на неприятелски действия на САЩ спрямо Руската федерация", неспособността на САЩ да изпълнят условията по унищожаването на излишния оръжеен плутоний, както и необходимостта да се предприемат неотложни мерки по защита на сигурността на Руската федерация".

Веднага след обнародването на президентския указ депутатът от Либералдемократическата партия Леонид Слуцки, която е кандидат за председател на комисиято по външна политика, заяви, че Държавната дума е готова да разгледа в спешен порядък въпроса за прекратяване на споразумението със САЩ.

А говорител на държавната корпорация "Росатом" декларира, че тя е изпълнила "предсрочно пътната карта по проекта", който предвижда унищожаването на излишния плутоний.

В последните дни напрежението между САЩ и Русия се засили заради новата ескалация на напрежението в Сирия. Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Москва иска да й представят доказателства в подкрепа на обвиненията, че нанася удари по цивилни мишени в Алепо.

Американският му колега Джон Кери пък заяви, че САЩ обмислят да прекратят преговорите с Русия, но все пак двамата обсъдиха по телефона "крехкостта" на конфликта в Сирия.

САЩ и Русия съкращават, но и модернизират ядрените си оръжия