Констатацията е от обявения в понеделник годишен доклад на Стокхолмският международен институт за изследване на мира (СИПРИ), цитиран от Франс прес.

Девет държави - САЩ, Русия, Великобритания, Франция, Китай, Индия, Пакистан, Израел и Северна Корея, са притежавали общо 15 395 ядрени бойни глави в началото на годината, от които 4120 оперативно разгърнати. В началото на 2015 г. броят им бе общо 15 850, припомнят от института.

Запасите от ядрени оръжия намаляват, откакто в средата на 80-те бе достигнат връх от 70 000 ядрени бойни глави. Намалението се дължи главно на съкращенията в руските и американските арсенали, отбелязват изследователите Шанън Кайл и Ханс Кристенсен.

Съкращенията са регламентирани от три договора, подписани след 1991 г. и от едностранни решения на двете световни ядрени свръхсили.

"Темпото на съкращенията обаче изглежда се забавя в сравнение с времето преди едно десетилетие и нито Русия, нито САЩ са извършили съществени съкращения в стратегическите си сили след новия договор СТАРТ" за ядрено разоръжаване, влязъл в сила през 2011 г.», се подчертава в доклада на СИПРИ.

Русия е имала в началото на 2016 г. близо 7290 ядрени бойни глави, САЩ - около 7000, сиреч общо 93 на сто от известните атомни оръжия на планетата.

Следват Франция с 300 ядрени заряда, Китай с 260, Великобритания с 215, Пакистан със 110-130, Индия със 100-120, Израел с 80 и Северна Корея (по неуточнени данни) - с 10.

"Никоя от държавите, легитимно признати за ядрени сили по смисъла на Договора за неразпространение на ядрените оръжия от 1968 г., няма готовност да се откаже от ядрения си арсенал в близко бъдеще", посочва СИПРИ.

САЩ и Русия дори развиват "мащабни и скъпоструващи програми за ядрена модернизация", пише в стратегическия обзор.

Освен Северна Корея, мощта си засилват две страни, които са съседки и съпернички. Това са Индия, която увеличава капацитета си за нанасяне на междуконтинентални удари и ускорява производството на плутоний, и Пакистан, който се стреми да компенсира превъзходството на Индия в обикновените оръжия.

"Пакистанският ядрен арсенал може съществено да нарасне през идното десетилетие", предупреждава СИПРИ.

В общи линии "перспективите за истински напредък в ядреното разоръжаване (в международен план) остават мрачни", заключават експертите.

Стокхолмският международен институт за изследване на мира е основан през 1966 г. от шведския парламент. Институтът проучва и наблюдава военните разходи и конфликтите.