Тази стъпка идва, след като е официално установена липса на визова реципрочност и след като днес изтече срокът тази липса да бъде отстранена.

Визовата реципрочност представлява взаимност в изискванията към пътуващи граждани. В случая тя не е налице между ЕС от една страна и САЩ, Канада и Бруней.

България е сред страните членки на Евросъюза, спрямо които Вашингтон и Отава поддържат визов режим. Това е част от „липсата на реципрочност“, която Брюксел поставя на дневен ред и изглежда не се шегува.

ЕК прикани днес Европейския парламент и Съвета на ЕС спешно да започнат обсъждания и да вземат отношение за най-уместния начин на действие по проблема. Комисията очаква да научи до 12 юли (в рамките на три месеца) какви са техните позиции. Това предаде кореспондентът на БТА в Брюксел.

В политическо съобщение на Комисията се отбелязва, че с Япония и Австралия е постигната реципрочност - съответно през декември и през юни 2015 година.

Обаче САЩ, Канада и Бруней продължават да изискват визи за гражданите на някои държави от съюза, въпреки че техните собствени граждани свободно пътуват без визи в целия ЕС.

Европейският съюз има обща визова политика и реципрочността спрямо други страни е принцип в нея. Правила, приети по-рано от ЕП и от Съвета, установяват срок от 24 месеца за промяна на липсата на реципрочност с външни държави.

Липсата на промяна може да бъде основание за суспендиране на безвизовия режим за гражданите на тези държави (в случая САЩ, Канада и Бруней).

24-месечният срок изтича днес, съобщи по БНР евродепутатът Емил Радев (ГЕРБ). Но той уточни, че процедурата за преразглеждане на безвизовия режим е сложна.

Еврокомисарят по въпросите на миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос заяви: „Гражданите на ЕС с основание очакват, че ще могат да пътуват без виза във всяка държава, чиито граждани могат да влизат безвизово в Шенгенското пространство“.

Предисторията на днешните действия започва през април 2014 г., когато ЕК получи уведомления за случаи на липса на реципрочност с Австралия, Бруней, Канада, Япония и САЩ. Те бяха поместени в Официалния вестник на ЕС на 12 април с.г.

Но и след изтичането на 2-те години Канада прилага визов режим спрямо България и Румъния, а САЩ изискват визи за гражданите на България, Хърватия, Кипър, Полша и Румъния. Бруней все още прилага визов режим за гражданите на Хърватия.

Сега ЕК е длъжна да оцени положението и да предложи временна отмяна на безвизовия режим за гражданите на съответните външни държави за период от 12 месеца.

По регламент преди тази стъпка ЕК трябва да вземе предвид нейните политически, икономически и административни последици.

Великобритания и Ирландия не участват в разработването на общата визова политика и не са обвързани от отмяната на безвизовия режим.

България не изпълнява критериите, поставени от САЩ >>