Решението беше взето след като американски бомбардировачи извършиха нови полети, заплашващи Северна Корея, в рамките на съвместните американско-южнокорейски учения, които продължават до края на април, отбелязва Ройтерс.

"От този момент Върховното командване на Корейската народна армия поставя в състояние на повишена бойна готовност всички артилерийски войски, включително стратегическите ракетни части и далекобойната артилерия", се посочва в съобщението на КЦТА.
Агенцията уточнява, че мишена на ударите ще бъдат "всички американски военни бази в Азиатско-Тихоокеанския регион", включително на континенталната територия на САЩ, на островите Гуам и Хавай, и в Южна Корея.

В изявление на Върховното командване на КНА се посочва също, че КНДР "повече не смята да търпи военните заплахи от страна на САЩ".

Сеул заяви, че не забелязва подозрителна военна активност в Северна Корея.
Експерти твърдят, че е крайно невероятно Пхенян да предприеме директна атака, особено по време на съвместните американско-южнокорейски маневри.

Днешното изявление на севернокорейската армия и други неотдавнашни войнствени декларации са предназначени отчасти за укрепване на вътрешната лоялност към лидера Ким Чен-ун, отбелязват наблюдателите.

По-рано днес новата президентска на Южна Корея Пак Гън-хе предупреди Пхенян, че "единственият път към оцеляването" е отказването му от ядрените и ракетните програми, съобщи Франс прес. "Северна Корея продължава да заплашва нашата национална сигурност", добави държавният глава в реч по случай три години от потъването на южнокорейска корвета, торпилирана от Северна Корея според Сеул.
При потопяването на кораба загинаха 46 южнокорейски моряци. Северна Корея отрича да е замесена в трагедията.

Въпреки успешното изстрелване на ракета с голям обсег през декември повечето експерти смятат, че КНДР е на години разстояние от разработването на истинска междуконтинентална балистична ракети, която да може да удари континенталната част на САЩ, коментира АФП, цитирана от БГНЕС.
Хавай и Гуам също са извън обсега на ракетите със среден обхвата на комунистическата държава, но тя все пак би могла да удари американски военни бази в Южна Корея и Япония.

Преди дни южнокорейските и американски военни подписаха нов договор за съвместен военен отговор на провокативни действия на КНДР.
Докато съществуващите договори предвиждат американски ангажимент в случай на конфликт, новият протокол е свързан с отговор на ограничени провокации като изолиран обстрел отвъд границите, припомня АФП, цитирана от БГНЕС. Той гарантира подкрепата на САЩ за ответни действия на Южна Корея и позволява на Сеул да поиска допълнителни американски военни сили, ако прецени, че това е необходимо.
Северна Корея обстрелва остров на границата с Южна Корея през ноември 2010 г., при което загинаха четирима души.