Дънфорд е най-високопоставеният американски военен, заемащ поста на председател на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ

Генералът е на посещение в Пекин в момент на напрежение заради Северна Корея, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Мисля, че трябва да сме честни. Имаме много, много трудни въпроси, по които не сме непременно на едно мнение", каза генерал Джоузеф Дънфорд на среща с началника на генералния щаб на Народно-освободителната армия на Китай генерал Фан Фънхуей.

"И двете страни се стремят да преодолеят тези трудни въпроси", добави той без повече подробности.

Фан заяви, че Китай придава голямо значение на визитата на Дънфорд и е уредил той да посети военно учение.

САЩ призовават Китай да направи повече, за да обуздае изолирания си съсед Северна Корея. Китай казва, че Вашингтон е този, който трябва да положи повече усилия за успокояване на напрежението и да разговаря пряко с Пхенян.

Севернокорейският лидер заяви, че отлага вземането на решение за изстрелване на ракети по остров Гуам, и ще следи действията на САЩ още известно време. Президентът на Южна Корея заяви, че Сеул всячески ще се стреми да осуети избухването на война.

Китай и САЩ казват, че искат стабилни отношения между въоръжените си сили, но съществуват дълбоки разногласия. Китай приема възмутено патрулиранията на американски кораби в близост до острови под китайски контрол в спорни територии в Южнокитайско море и продължаващите продажби на оръжие от САЩ на Тайван, който за Пекин е отцепническа провинция.

САЩ изразяват безпокойство от опасни според Вашингтон прехващания на американски самолети от китайските ВВС и от липсата на прозрачност във военните разходи на Китай, който е започнал амбициозна програма за модернизация на въоръжените си сили.