Главнокомандващият на британските военновъздушни сили Стивън Далтън заяви пред в. "Гардиън", че въздушните удари на международната коалиция под командването на НАТО в Либия, ще продължат поне половин година, а след това "ще видим какво ще правим".
Далтън отбеляза, че в Либия трябва да се свърши много работа за малко време, предаде БТА, като се позова на ДПА и ИТАР-ТАСС.

Международната общност и режимът на Кадафи са осъзнали, че е нужно дипломатическо решение на кризата в Либия. Това заявил външният министър на Гърция Димитрис Друцас в интервю за гръцката радиостанция "Флаш", цитирано от БТА.
Изявлението идва след състоялата се вчера в Атина среща на гръцкия премиер Георгиос Папандреу с Абдел Ати ал Обейди, бивш либийски премиер и сегашен и.д. външен министър.
В Гърция правим необходимото, набелязваме нашите идеи и предложения, които ще споделим с партньорите си. Има обаче трудности за намиране на приемливо решение заради особеностите на Либия като страна, организирана на племенна основа, казал първият гръцки дипломат.

В разпространено от пресслужбата на гръцкото външно министерство изявление на Друцас за разговорите на Папандреу с пратеника на Кадафи се казва, че либийският режим иска да се намери изход от сложната ситуация.
По думите на Друцас, Гърция е повторила пред либийския пратеник ясното послание, отправено от международната общност, а именно, че режимът на Кадафи трябва да спази изцяло резолюцията на ООН и незабавно да прекрати огъня и насилието над гражданското население на Либия.

Ал Обейди ще потърси днес и подкрепата на Турция за възможно примирие с опозиционните части, предаде АФП, цитирана от "Фокус". Очаква се либийският представител да се срещне с турския външен министър Ахмет Давутоглу. Източник от турското външно министерство посочва, че по време на разговорите ще бъдат обсъдени възможностите за прекратяване на огъня в Либия.

Най-малко двама от синовете на либийския лидер предлагат преход към демократична система, който предвижда техният баща да се оттегли от властта, пише вестник "Ню Йорк таймс", цитиран от АФП. Водещ в инициативата бил Сейф ал Ислам.
От Либийския Преходен национален съвет (ПНС) обаче обявиха, че отхвърлят предлаганата от синовете на Кадафи промяна на властта, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.
Междувременно Италия призна ПНС като единствен законен събеседник в страната и смята, че на предложенията за излизане от либийската криза, направени от режима на Муамар Кадафи, не може да се вярва, предаде Франс прес, като цитира италианския външен министър Франко Фратини.
Фратини съобщи това, след като прие в Рим представителя за външната политика на ПНС Али Есауи.

Последна актуализация в 13.55 ч.