Той заяви пред журналисти, че макар засега да няма положителни резултати от изследванията на кълновете, отглеждани във ферма в Долна Саксония, епидемиологичният анализ на модела на разпространение на заразата предоставя достатъчно доказателства, за да може да се направи този извод, предадоха ДПА и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

"Кълновете са виновни", каза Бургер. Той уточни, че заключението е било направено след изследване на пътници в автобус, които се хранили в един и същ ресторант.
"Всеки пътник, който си поръчал ястие, съдържащо кълнове, се разболял от кървава диария - първият симптом на зараза с Е.коли. Бактерията поразява бъбреците и нервите. Въпреки че е открита във фекални проби от заразените пациенти, тя все още не е намерена в каквато и да било прясна храна", поясни той.

Бургер отбеляза обаче, че скоростта на разпространение на заразата намалява.
До този момент бактерията е убила 30 души, близо 3000 бяха заразени.

"Проверките не показват у нас да има партиди кълнове с произход Германия, независимо какви са – бобови или други", заяви по-късно пред "Фокус" д-р Любомир Кулински, шеф на дирекция „Контрол на храните” в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).
"Кълновете в България са общо взето с български произход и има няколко вида от страни-членки на ЕС, като Гърция и Румъния. Досега сме взели 38 проби, основно от зеленчуци, от началото на случая с Ешерихия коли, 35 от тях са отрицателни, за последните чакаме резултати, защото ги взехме вчера. Засега причина за паника на българския пазар няма и съм уверен, че ако се установи наистина точният произход на това заразяване, ние ще можем много бързо да прекъснем веригата”, добави той.

Германия ще отмени по-късно днес забраната за потребление на краставици, домати и зелени салати заради смъртоносната бактерия, съобщи междувременно Франс прес, позовавайки се на контролните органи. Забраната ще остане в сила за потребление на кълнове от семена. Хилядите анализи на краставици и салати не са дали никакъв резултат.

Отмяната на забраната бе приветствана от Европейската комисия. Брюксел същевременно поздрави Германия за постигнатите резултати в откриването на причината за разпространението на бактерията.

В същото време Русия съобщи, че ще отменя забраната за внос на европейски зеленчуци за всяка отделна партида.
Руският президент Дмитрий Медведев и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу потвърдиха след срещата ЕС-Русия в Нижни Новгород, че Москва ще възобнови вноса на зеленчуци от ЕС, ако получи гаранции че са безопасни.
Медведев отбеляза, че е необходим съгласуван сертификат, потвърждаващ безопасността на продукцията, постъпваща на руския пазар.

Руското ембарго над вноса на зеленчуци от ЕС, наложено на 2 юни, предизвика остри критики в Брюксел. Европейският посланик в Москва подчерта, че то противоречи на правилата на Световната търговска организация (СТО), към която Русия иска да се присъедини.

Преди два дни Европейският съюз увеличи предлаганото обезщетение за фермерите за компенсиране на нереализираната продукция заради Ешерихия коли до 210 милиона евро. Министър Мирослав Найденов обаче уточни, че българските производители трябва да докажат, че наистина са претърпели загуби.

От здравното министерство пък заявиха отново, че няма никакви данни починалият в инфекциозното отделение на хасковската болница мъж да е бил заразен с опасната бектерия. Въпреки това, за окончателно потвърждение се чакат лабораторните изследвания.

Последна актуализация в 15.10 ч.