КЛИМАТ - Германският канцлер Ангела Меркел консолидира репутацията си на канцлер на климата, като убеди останалите лидери да се ангажират, че ще подкрепят ключово споразумение относно климатичните промени, включващо обвързващи цели, чрез които ще се ограничи увеличаването на температурите на планетата до 2 градуса по Целзий.

Осигуряването на този ангажимент гарантира успех на конференцията за климата в Париж в края на годината, когато 190 страни от целия свят ще приемат обвързващо споразумение за ограничаване на емисиите на парникови газове.

РУСИЯ - Лидерите от Г-7 заплашиха да наложат нови санкции на Русия, ако конфликтът в Източна Украйна се изостри.

Г-7 е заинтересована от връщане на Русия на международната сцена, заяви след края на срещата италианският премиер Матео Ренци, цитиран от ТАСС, на която се позова БТА.
 
Ренци увери, че в разговорите в Баварските Алпи, в Германия не е имало нищо негативно по адрес на Москва и е била призната важната й роля за уреждането на кризи като тази в Сирия.
 
Връщането на Русия на международната сцена ще зависи основно от изпълнението на Минските споразумения за Украйна, подчерта в същото време италианският премиер. 

Днес започва двудневно посещение на президента Владимир Путин в Италия.
 
ТЕРОРИЗЪМ - Лидерите на Г-7 обявиха, че застават зад Ирак, Тунис и Нигерия в техния опит да се справят със заплахата, която произтича от ислямски екстремисти.
Г-7 пое ангажимента и да засили действията си за пресичане на финансирането на терористичните организации.

ТЪРГОВИЯ - Лидерите на Г-7 отчетоха напредък в преговорите за глобални търговски споразумения и заявиха намерението си да ускорят преговорите между САЩ и Европа, така че те да приключат до края на годината.

ГЪРЦИЯ - Лидерите на Г-7 се съгласиха, че Гърция трябва да остане член на еврозоната, но и Обама, и Меркел призоваха Гърция да напредне с реформите, за да получи исканите от нея средства.

Италианският в. "Кориере дела сера" посочва в богат фоторепортаж от срещата на върха, че някои от разговорите са се водили на дървена пейка през замъка Елмау, на която лидерите седяха в различни конфигурации, например Матео Ренци с Барак Обама и помежду им Кристин Лагард.

Вижте снимки >>