Сенаторът от САЩ Бърни Сандърс отправи критики срещу президента Доналд Тръмп заради пренебрежителните му забележки за Германия, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Да се обижда Германия, отдавнашен съюзник на САЩ, е нещо, което кара много от нас да се чувстват неудобно", заяви Сандерс в интервю за агенцията преди премиерата на книгата му "Нашата революция: Бъдеще, в което да вярваме" в Берлин.

"Когато има различия, те трябва да се разрешават тихо", заяви Сандърс. "За мен не е приемливо президентът публично да напада канцлера Ангела Меркел", подчерта той.

Сандерс изрази и опасения, че Тръмп се опитва да управлява страната по "по-авторитарен начин".

"Това, което имаме е президент, който напада медиите, водещите медии, по безпрецедентен начин", подчерта сенаторът. "Ако нямате свободни медии, заплашвате самото съществуване на демокрацията".

Сандерс посочи още, че Тръмп очевидно се чувства удобно в присъствието на авторитарни лидери.

"Мнозина от нас намират за странно, че той се чувства добре настроен към авторитарни лидери като тези в Русия и в Саудитска Арабия, а се чувства неудобно край демократични лидери", подчерта сенаторът, който претендираше за кандидат-президентската номинация на Демократическата партия, но загуби срещу Хилари Клинтън.