Вчера Калина Илиева, която бе избрана чрез системата за случайно разпределение на дела за съдия по делото за обявяване в несъстоятелност на КТБ, си направи отвод. Чрез системата делото бе разпределено на Иво Дачев.

Извършена бе проверка защо номерът на делото не е в системата на Висшия съдебен съвет, която показала, че е възникнал технически проблем с интернет връзката. Номерът на делото бил генериран, но заради срив в системата не бил получен.

Също вчера стана ясно, че прокуратурата е разбрала за откраднатите тефтерчета на Филип Златанов 5 дни, след като сигналът за кражбата е подаден в МВР.

Пред БНР министърът на правосъдието Христо Иванов коентира, че това са тежки медицински показатели за състоянието на съдебната система.

"Теоретично е възможно да настъпи срив в системата за случайно разпределение в един голям съд, теоретично е възможно да откраднат някакви тефтери, обаче да се случат тези неща в един и същи ден вече е въпрос на обща теория на относителността. Да се случи това по най-важните дела в държавата е нещо, за което и съдът, и ВСС, и прокуратурата трябва да положат усилия да дадат разумно обяснение",
каза той.

Според него става дума за цялостната политика на ВСС по отношение на разпределението на делата и за цялостния подход към делото "Златанов".
По думите му такива токови удари на сървърите на СГС са се случвали и преди и това показвало огромен системен проблем на безхаберие относно елеметарна сигурност на системата.

"Там има поне за една година изчезнал архивът за случайно разпределение назад в миналото именно, както се твърди поради такъв токов удар. Това показва тотална безстопанственост към нещо, което е ключов елемент от доверието към съдебната система", добави Иванов.

Той настоя да има ясни обяснения какво точно се е случило, как точно са подхождали ВСС към управлението на системата за случайното разпределение, СГС, прокуратурата по съответното дело и след това да се правят политическите изводи за едни или други инициали.

По отношение на втората процедура за избор на председател на ВКС Иванов каза, че е много важно ВСС да покаже ясна воля за мотивиран избор за председател на ВКС:

"Важно е в НС бързо да се предприемат действия за стратиране на процедура за избор на главен съдебен инспектор. Това са един от много важните действия, които трябва да се случат".

Министърът на правосъдието заяви, че в няколкото месеца, които има до европейския доклад за партньорство, важното, което можем да направим, е да имаме предварителен план за действие.

Според него не можем да смекчаваме доклада, той ще бъде обективно негативен, но трябва да има стъпки за решаване на проблемите, които ще се отбележат.

"Така че, ако докладът ни завари в положение на адекватност и на работа по констатираните проблеми, това е най-доброто, което можем да направим. Бях поканен в Брюксел да представя стратегията. Имаме силна, безпрецедентна декларация, с която започна работата си кабинетът. Никога не сме имали толкова сериозен ангажимент от управляващото мнозинство, с такава конкретика за съдебна реформа", каза още министърът.

Той ще обяви екипа си през следващите дни и отново декларира, че ще напусне поста си, ако види липса на воля за съдебна реформа.